Allsvenskan i fotboll

ÖSK mörkade spelarnas sjukdom innan match

Av: 

Filip Lindfors

Andreas Käck

Sirius tränare Henrik Rydström och Örebros tränare Axel Kjäll.
Sirius tränare Henrik Rydström och Örebros tränare Axel Kjäll.

FOTBOLL

Örebro SK mörkade flera spelares sjukdom inför matchen mot Sirius.

Nu anmäls klubben till disciplinutskottet.

– Det är klart att det är jättefel, säger Per Eliasson, chef för matchdelegater hos SEF.

– Det var en speciell period innan matchen där vi hade fyra eller fem spelare som spydde innan matchstart. Någon fick det på bussen och någon fick det på arenan, sa Örebros tränare Axel Kjäll till NA efter förlustmatchen mot Sirius.

Trots detta lät Örebro sina sjuka spelare komma till start.

I dag berättar Kjäll för Sportbladet om hur tankarna gick inför matchen.

– I samband med uppvärmningen säger en spelare att han mår lite illa, och att han kände sig lite hängig på bussen. Jag får den informationen och efter uppvärmningen är det 4–6 spelare till som mår dåligt. Någon har sura uppstötningar, någon kräks, någon känner sig lite orolig i magen och får medicin för det. Efter det går vi ut och spelar matchen.

Det finns strikta riktlinjer kring vad som gäller i allsvenskan kring sjukdomssymtom efter coronaviruset och trots att Örebro visste om vad som gällde så valde klubben ändå att inte meddela förbundets matchdelegater.

– Mina tankar var mest på att få en så klar bild som möjligt och sen få input av personerna som jobbar närmast mig, och vi valde att köra på, säger Kjäll.

Straff kan vänta för Örebro

SEF kommer att anmäla Örebro till disciplinutskottet.

– Vi kommer göra en anmälan, sen är det utskottet som bestämmer eventuella sanktioner. Det som är allvarligt är ju att vi har ett protokoll och här brister det i rutinen. Man ska ju tala om att man har ett antal spelare som mår på ett visst sätt, säger Per Eliasson chef för matchdelegater hos SEF.

Ordförande i disciplinutskottet är Ove Sjöblom – som också är ordförande i Sirius Fotboll.

– Det stämmer, men rent juridiskt finns det ingen jävsituation här. Att jag är ordförande i Sirius påverkar inte hur jag bedömer ett ärende som rör coronaprotokollet, säger Sjöblom.

Riskerar det inte att påverka din inställning?

– Mitt svar på den frågan är nej. Men det får bli en diskussion i utskottet, om jag ska vara med i ärendet eller inte.

När kommer ett besked om eventuella påföljder?

– Klubbarna ska få en vecka på sig att förbereda sina uttalanden, så rimligtvis om cirka två veckor, säger Sjöblom.

”Hade inte fått komma in”

På matchdagen fyller alla spelare och ledare i ett självskattningsformulär och svarar på om man har hosta, halsont, huvudvärk, illamående, diarré eller muskelvärk. De får även en fråga om de har andra symtom. Formuläret fylldes i innan Örebro samlades på matchdagen för gemensam lunch , innan avfärd mot Uppsala. Men om spelarnas hälsa förändras så ska detta meddelas till matchdelegater, vilket inte gjordes i det här fallet.

Om den här informationen hade framkommit innan matchen hade Sirius lagläkare inte släppt in dessa spelare på arenan.

– Det är ju ett stort riskmoment här, för hela allsvenskan. Även om det är vanlig maginfluensa så vill du inte ha in någon av dessa spelare, oavsett om det är corona eller inte. Om tränaren vet om att någon har kräkts på bussen, då ska ju inte den spelaren in på arenan över huvud taget, säger Jakob Johansson, lagläkare Sirius.

– Vi har inte haft nåt ont uppsåt eller menat att mörka något. Utan det brister i kommunikation. Att det kommer en anmälan känns naturligt, vi är i en fas när det är mycket nytt, säger Kjäll.

Dagen efter har Örebro ännu inte testat någon av de inblandade spelarna.

– I nuläget har ingen av spelarna testats för covid-19 eller antikroppar. Vi ska ha ett möte under dagen om hur vi går vidare, säger Örebros tränare Axel Kjäll.

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Allsvenskan i fotboll

LÄS VIDARE

SPORTBLADET AVSLÖJAR: Coronatestet alla spelare måste göra

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll

Örebro SK

IK Sirius FK