SvFF vill se Fifa besluta om nytt bidrag inom damfotbollen

avPetra Thorén

RENNES. Det finns på herrsidan sedan länge.

Svenska fotbollförbundet vill nu se ett internationellt utbildningsbidrag även på damsidan.

– Vi ska lyfta den frågan nästa vecka när vi träffas i Lyon på ett Fifa-möte, säger generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Inför herr-VM i Ryssland förra året uppmanade Karl-Erik Nilsson, ordförande i Svenska fotbollförbundet, Fifa att agera i två frågor.
Det ena var ekonomisk kompensation till de klubbar som släpper sina spelare till VM, som sker på herrsidan. Önskemålet blev verklighet till mästerskapet i Frankrike.

Den svenska ledaren efterlyste också ett internationellt utbildningsbidrag på damsidan, på samma sätt som på herrsidan. Den önskan har inte fått gehör.

Men när Håkan Sjöstrand åker till finalstaden Lyon nästa vecka för Fifa-möten tar han med sig frågan igen.

– Vi fortsätter att driva den frågan, säger Håkan Sjöstrand, generalsekreterare i SvFF.

Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Sjöstrand.

Nationellt finns det ett utbildningsbidrag som ser likadant ut oavsett kön. Men internationellt är det bara klubbar som fostrat manliga spelare som belönas vid övergångar.

– Det finns en rimlighet i att klubbar som utbildar spelare får någon ekonomisk kompensation för deras insatser när spelarna går vidare och blir proffs. Spelare och agenter får ersättning. Det finns rimlighet att också klubbarna får en kompensation. De här pengarna går till klubbarna och stannar inom fotbollen för utveckla nya spelare, säger Håkan Sjöstrand.

Fler skäl att införa

Tränings- och utbildningsbidrag i samband med internationella övergångar för herrar utbetalas till och med det år en spelare fyller 23 år. När en spelare skriver sitt första professionella kontrakt ska ersättning utgå till samtliga klubbar som medverkat i spelarens utbildning mellan 12 och 21 års ålder.

När allt fler större klubbar satsar på damlag finns det i dag ännu större skäl att införa bidraget, anser SvFF.

Det finns idag inget konkret förslag att ta ställning till och Håkan Sjöstrand vågar inte sia om hur lång tid det kan ta att driva igenom frågan eller om det ens är möjligt.

– Eftersom det inte finns ett konkret förslag kan vi bara konstatera att det krävs tålamod för att få till förändring. Det som vi ser som självklart kan andra nationer se om otänkbart, säger Sjöstrand och påpekar:

– Det är ett omfattande arbete med påverkan som ska göras. Men det är inte ett argument för att inte jobba med den här frågan.

ARTIKELN HANDLAR OM