Matchen pekas ut som skälet till viruskaoset

Italienska immunologen: Det passar i tid

Det kallas för “Bergamo-anomalin”, det märkliga och hittills oförklarliga faktum att staden i norra Italien blivit själva epicentrum för coronasmittan i Europa.

Men Francesco Le Foche, immunolog och chef för infektionskliniken på Italiens näst största sjukhus, har en teori.

En fotbollsmatch.

Den 19 februari möttes italienska Atalanta och spanska Valencia i åttondelsfinalen i Champions League på jättearenan San Siro i Milano. Matchen slutade i ett gigantiskt kramkalas bland de 44 236 åskådarna sedan hemmalaget oväntat vunnit med hela 4-1.

Var det här den enorma virusspridningen i Bergamo startade? Ja, kanske menar Francesco Le Foche.

– Det passar. En månad har gått sedan den matchen och tiden är relevant här. De känslomässiga utsvävningarna bland tiotusentals människor, två centimeter från varandra och ännu närmare i de förståeliga känsloyttringarna med jubel och kramar, kan ha gynnat virusets spridning, säger Le Foche till Corriere dello Sport.

Atalantas Ilicic satte matchens andra mål med ett skott.
Atalantas Ilicic satte matchens andra mål med ett skott.

Menar du att det kan vara en av anledningarna till “Bergamo-anomalin”?

– Det kan vara det.

Tredjedel av spelartruppen smittad

Efter matchen i Milano rapporterade spanska Valencia i mitten på mars att över en tredjedel av deras spelartrupp smittats av coronaviruset.

”Trots att stränga åtgärder vidtogs när klubben reste till Milano visar det här att exponeringen i truppen är 35 procent positiva fall”, skrev klubben i ett pressmeddelande.

Bland de som vittnat om situationen i Bergamo finns OS-mästaren i snowboard från 2018 Michela Moioli.

– Utanför kyrkogården står kistorna staplade, det finns ingen som kan begrava dem, säger Moioli vars farmor är en av de som dött.

OS-mästaren Michaela Moiolis farmor är en av de som dött.
OS-mästaren Michaela Moiolis farmor är en av de som dött.

Svenske fotbollslegendaren Glenn Strömberg berättade i sin tur i SVT:s morgonstudio om situationen för hans familj i Bergamo.

– Nu har det blivit allvar. De som upplevde andra världskriget har inte sett något liknande sedan dess. Poliser hindrar barnen från att åka rutschkana med varandra.

Totalt har över 28 000 personer enligt italienska uppgifter smittats av coronaviruset bara i Lombardiet, där Bergamo och Milano ligger. Francesco Le Foche menar i dag att fotbollsmatchen den 19 februari aldrig borde ha genomförts.

– Med facit i hand ja, men just då var många saker fortfarande oklara. I dag hade det varit otänkbart.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.