IFK Göteborg permitterar personal och spelare

avEmil Eiman Roslund, Michael Wagner

Publicerad:
Uppdaterad:

GÖTEBORG/STOCKHOLM. IFK Göteborg är nästa storklubb som säger upp personal och permitterar spelare.

– För oss är det en självklarhet att göra vad vi kan för att bidra, säger Robin Söder till klubbens hemsida.

Precis som AIK vidtar IFK Göteborg åtgärder för att lindra coronakrisens inverkan. Från och med första april kommer all anställd personal i klubben att korttidspermitteras – förutom två personer som varslas om uppsägning på den administrativa sidan.

– Vi berörs som alla andra delar av samhället av coronakrisen. Det är ett brutalt stopp på intäktssidan, säger IFK Göteborgs klubbdirektör Max Markusson till Sportbladet.

Tränar inte lika mycket

Övrig personal, 35–40 anställda plus spelare, korttidspermitteras. Det innebär att de går ner i arbetstid men att staten går in och betalar delar av lönen upp till maximalt 44 000 kronor i månaden.

– Vilka andra överenskommelser vi träffat med spelarna eller andra detaljer vi kommit överens om går vi inte in på, säger Max Markusson.

– Men alla går ner i arbetstid, även jag För spelarna och ledarna gäller nedkortningen april ut till att börja med, men i andra administrativa funktioner till sista maj.

Kommer spelarna träna lika mycket när de går ner i arbetstid?

– Nej, det kommer de inte att göra. Spelarna har tillsammans med Poya Asbaghi och de övriga ledarna lagt upp ett program som är anpassat efter den här nya verkligheten.

Blir det några träningsmatcher i april?

– Nej, det har jag svårt att se. Kanske, kanske i slutet av månaden i så fall. Vi behöver ju förbereda oss för en kvartsfinal i Svenska Cupen. Cupen ska spelas färdig innan allsvenskan förhoppningsvis återstartar, säger Markusson.

Under onsdagsmorgonen skrev fackförbundet Unionen att man träffat en överenskommelse med Arbetsgivaralliansen om möjligheten att permittera fotboll-, ishockey- och handsbollsspelare.

Innan detta avtal var klart träffade dock IFK Göteborg en lokal överenskommelse med spelarna i Blåvitt.

– Det var en 100-procentig uppslutning bland spelarna bakom förslaget, säger Max Markusson.

– Alla i och kring IFK Göteborg vet hur tuff verkligheten är just nu. Vi vet också vad som krävs av oss som individer i detta läge. För oss är det en självklarhet att göra vad vi kan för att bidra, säger anfallaren Robin Söder på klubbens hemsida.

Foto: TT
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM