Landslagschefen: "Kan inte köpa hela hotellet"

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Landslagschefen Stefan Pettersson och säkerhetschefen Jan Gustavsson har en del att jobba med inför landslagssamlingen i början av september. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Landslagschefen Stefan Pettersson och säkerhetschefen Jan Gustavsson har en del att jobba med inför landslagssamlingen i början av september. Arkivbild.

Krav på social distansering, inga möten med supportrar eller gruppaktiviteter utanför truppen.

Det är bara några av de restriktioner som väntar landslagsstjärnorna vid samlingen om några veckor.

– Jag tror att spelarna som har varit i gång i sina klubbar och ligor har tagit del av mycket av det som ska göras. Det kanske inte är så stor skillnad för dem, säger landslagschefen Stefan Pettersson.

Det europeiska fotbollsförbundet, Uefa, har presenterat ett omfattande regelverk inför avgörandet i säsongens Champions League och Europa League. Regelverket ställer skarpa och långtgående krav på spelare, ledare och övriga som rör sig runt klubbarna.

Stefan Pettersson väntar sig ett liknande reglemente för landslagen inför höstens säsong, som för svensk del inleds med Nations League-möten med Frankrike och Portugal hemma på Friends arena den 5 och 8 september.

– Vi kommer nog att få ett mer preciserande protokoll för vad som gäller för landslagen också, säger landslagschefen.

Frångå rutiner

Redan nu kan han säga att landslaget måste frångå en del av de sedan länge inarbetade rutinerna vid samlingar.

– Det är mycket som berör oss. Det är som i allsvenskan med krav på social distansering, hygien och så vidare. Det är såna saker vi ska förhålla oss till. Hur det sedan ska lösas i praktiken får vi försöka lösa till dess vi samlas.

TT: Kan du ge exempel?

– Jag vill inte gå in på det i detalj, men det finns en hel del kring den sociala distanseringen, hur man reser, hur man bor och såna saker.

Sedan flera år tillbaka bor landslaget på ett centralt beläget hotell i Stockholm, där man också har taktiska genomgångar, möten med medier och intar måltider i hotellets restaurang. Samtidigt har hotellet andra gäster.

TT: Hur hanterar ni boendet nu?

– Det kanske blir lite anpassningar, men vi kan inte trolla med knäna och köpa loss hela hotellet. Det fungerar inte, men det finns saker vi ska lösa tills det är dags, säger Pettersson.

Medicinska teamet på tå

Det medicinska teamet och säkerhetsapparaten kring landslaget får mer uppgifter och större ansvar än vanligt. Uefa kräver obligatoriska virustester av spelare och ledare.

– Medicinskt kommer det att bli mer jobb. Jag är ingen expert, men vad jag läst och hört kan alla typer av symtom vara corona och då måste man förhålla sig till det. Det är alltid någon som blir lite förkyld eller hostig under en samling. Det är ganska normalt, men där kan det bli mer jobb.

– Och det kommer att vara testtillfällen i samband med samlingarna i höst, säger Stefan Pettersson

Inför de planerade, men sedan inställda, landskamperna mot Ryssland och Cypern i mars valde förbundet att inte ta ut ett flertal spelare med italiensk klubbadress. Då hade pandemin slagit till med full kraft i Italien.

Den 26 augusti tar förbundskaptenen Janne Andersson ut truppen till Nations League-matcherna. Dit är det tre veckor – och hur smittspridningen ser ut då i Sverige och ute i Europa kan få påverkan på vilka spelare som ansluter till samlingen den 31 augusti.

"Hoppas alla vill komma"

– Det är svårt för oss att sätta oss in i alla klubbars resonemang och tankesätt när det gäller att släppa spelare. Skulle man själv vara i en klubb, skulle man kanske diskutera i de banorna, men vi kan inte spekulera. Vi tar ut de spelare som Janne och Peter (Wettergren, assisterande förbundskaptenen) vill ha till samlingen.

– Jag hoppas att det är som vanligt att alla spelare som blir uttagna vill komma, men det är klart att klubbarna kan tycka någonting. Om det sker något specifikt får vi förhålla oss till det när det kommer. Varken du, jag eller Tegnell vet hur det ser ut om några veckor, säger Stefan Pettersson.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.