De kan Malmö möta i Europa Leagues slutspel

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:

Överkomligt motstånd i form av Ludogorets eller CFR Cluj?

Eller kanske en ny mardrömslik lottning mot Roma alternativt Sjachtar Donetsk?

Möjligheterna är många när Malmö FF:s motståndare ska lottas fram i Europa Leagues 16-delsfinal.

Klockan 13 är det dags.

Då lottar det europeiska fotbollsförbundet Uefa fram vilka lag som möts i den första slutspelsomgången i Europa League.

För Malmö FF:s del ser möjligheterna att undvika fjolårets mardrömsscenario – då Premier League-jätten Chelsea föll på Skåneklubbens lott – ljusa ut efter att gruppsegern säkrades via en 1–0-seger mot FC Köpenhamn förra veckan.

Förstaplatsen gör att de himmelsblå är seedade när bollarna ska dras i schweiziska Nyon – och således inte kan ställas mot tunga elefanter som Manchester United, Inter, Arsenal eller Ajax.

Fördel som seedad

I stället är det någonstans i den oseedade samlingen vi hittar Malmös blivande motståndare i 16-delsfinalen – och den är inte fylld med fullt lika skräckinjagande klubbnamn, även om få går in som klara underdogs i ett dubbelmöte med MFF.

Bland dem som får kategoriseras som "överkomliga motståndare" hittar vi klubbar som cypriotiska Apoel (med förre Sundsvallsanfallaren Linus Hallenius i laget), bulgariska Ludogorets (60:e plats på Uefas klubblagsrankning, sex före Malmö) och rumänska CFR Cluj (121:a på rankningen).

Talar vi om värsta tänkbara utfall är det sannolikt ukrainska Sjachtar Donetsk (på regelbunden basis med i Champions League och utslagen som trea i årets gruppspel), Bayer Leverkusen (slåss på övre halvan i Bundesliga och blev trea i sin CL-grupp bakom Juventus och Atlético Madrid) eller Roma (klassisk italiensk storklubb som är högst rankat av de oseedade lagen).

Rosenberg och Rösler borta

Oavsett vilka Malmö ställs mot måste Skåneklubben i första hand anpassa sig till en verklighet utan pensionerade klubbikonen Markus Rosenberg och hitta en ersättare till tyske tränaren Uwe Rösler vars kontrakt brutits.

– Det bör bli en bättre lottning än senast. Sedan är det otroligt bra lag i Europa League nuförtiden. Men slår du FCK borta och Dynamo Kiev hemma ska du ha en bra chans mot de flesta grupptvåorna, sade Rosenberg efter vinsten i Köpenhamn.

16-delsfinalerna i Europa League spelas den 20 och 27 februari 2020.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM