Janogy drog upp Sverige ur gyttjan

MISKOLC. Om återkomsten i vardagen blev något av en lettisk chock höll besöket i badlandet Ungern på att bli en kalldusch.

Madelen Janogy drog upp Sverige ur gyttjan.

Sverige vann med 5-0 med flera oerfarna spelare i startelvan.

Vändningen spelmässigt visade på en styrka, vägen tid på vikten av att göra jobbet.

Det svenska landslaget har varit på plats i nordöstra Ungern sedan i måndags. Det kuperade landskapet har skinit upp deras tillvaro med sin omtumlande höstpalett. Spelarna har kört gokart och besökt områdets varma källa, allmänt känd som Badgrottan, och fått sina leder välsignade av vattnet som sägs ha läkande effekt.

När fredagen kom var ändå inte alla spelare hela. Caroline Seger, på väg tillbaka från en muskelbristning i vaden, visste vi skulle tvingas vila. Under fredag kväll kom beskedet att både Anna Anvegård, muskelkänning i låret, och Amanda Ilestedt, förkylning, också tvingades kasta in handduken

Det verkade dock inte rubba truppen inför mötet med Ungern.

Vardagschock efter VM-festen

Efter vad som närmast kan likna en vardagschock efter sommarens VM-fest i första kvalmötet med Lettland, kom svenskorna till en nybyggd arena med bra underlag, pumpade bollar och professionella spelare på andra sidan av planen.

Det var också taktfasta toner från det dansande landslaget redan långt före avspark. Pressrummet var bara en tunn vägg från omklädningrummet och TT:s eminenta reporter Lasse Mannheimer och jag anade oss till S Club 7 med "Don´t Stop Moving". Fortsättningen eskalerade i ett beat och ett vrål (Olivia Schough?)  som nog gjort sig på vilken nattklubb som helst denna fredagsnatt i Miskolc.

Skönsången fortsatte inne på planen med en pampig version av svenska nationalsången som fick flera spelare att le försynt.

Men en kvart in i första halvlek var det lätt att hålla sig för skratt.

Om det kollektiva försvarsspelet var ett signum för Sverige under VM var det som bortblåst över Bükkbergen. Spelarna kom inte in i press, täckningen bakom blev feltajmad, backlinjen sjönk för djupt och havet framför mittbackarna gjorde livet svårt för vikarierande mittfältsduon Julia Zigiotti Olme och Nathalie Björn.

För mycket bolltapp

Försvarsspelet blev alltför ofta i skepnad av en mot en och de svenska spelarna saknade aggressivitet.

Spelarna vann inte boll. De förlorade den däremot alltför ofta. Bolltapp gav den vassa ungerska kvartetten Zsanett Jakabfi, Bernadett Zágor, Danni Vágó och Dóra Zeller precis de ytor och möjligheter de behövde. 

Det fanns bara en spelare som de inte kunde överlista och det var Hedvig Lindahl i mål, världskeepern höll Sverige kvar i matchen.

Peter Gerhardssons snack i paus förde blågult tillbaka in i densamma. Justeringar taktiskt, men också påminnelse om grunderna. Jobbet måste göras. Med en mer synkroniserad press, mindre slarv och mod att attackera på de ytor som fanns.

Det räckte för att Madelen Janogys kvalitéer skulle tala. Ett solomål, ett nickmål och vi fick en påminnelse om sommarens VM-succé.

Piteåspelaren bryter mönster, går på instinkt och har en fantastisk förmåga att skapa lägen.

Flera fina svenska besked

Andra halvlek blev en svensk uppvisning.

Som Wolfsburgs Zsanett Jakabfi sa inför matchen skulle Ungerns ork skulle räcka i 60 minuter. Det stämde bra.

Andra halvlek bjöd på flera fina svenska besked: 

Fridolina Rolfö är tillbaka med besked efter ännu en skada.

Magdalena Eriksson är vass som vänsterback men sannolikt ännu bättre som mittback. Vikarierande idag, men kanske en ny lagkapten i en roll som mittback i framtiden när Nilla Fischer (skadad den här samlingen) avslutat sin karriär. 

Sofia Jakobsson har kvar tendenser av sommarens VM-speed.

”Asllani-kopian” Loreta Kullashi kom in, gjorde mål och henne vill vi se mer av.

Men bara för att det blev 5-0 får är inte allt frid och fröjd.

Nathalie Björn och Julia Zigiotti Olme hade, främst i första halvlek, stora problem med matchen på mittfältet. Här var saknaden av Elin Rubensson och Caroline Seger för stor och framförallt Julia Zigiotti Olmes spel behöver växa. 

Det blev bättre i andra halvlek, men det blev aldrig riktigt bra.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.