Bryter mot lagarna och tillåter fotbollsmatcher

Sundbybergs beslut i svallvågorna av Boovallen: Kan leda till en rättslig process

Bullerreglerna i Sverige har förbjudit seniormatcher på Ursviks IP i Sundbyberg.

Nu har kommunen bestämt sig för att aktivt bryta mot bestämmelserna och ändå ge okej för fotbollsspel på planen.

– Vi får ha respekt för att det här kan leda till en rättslig process men vi är oroliga för idrotten i Sundbyberg och andra delar av Sverige, säger kommunalrådet Johan Storåkers (L).

Sportbladet har tidigare rapporterat om hur Ursviks IP i Sundbyberg, i svallvågorna av domarna kring Boovallen i Nacka, sedan januari i år haft förbud mot seniormatcher. Detta då grannarna klagat på att ljudnivåerna för bollspelet överstigit riktvärdena för industribuller.

Planen ligger samtidigt bara 30-talet meter från den hårt trafikerade Enköpingsvägen, som tidigare var en del av E18. Vägen lyder dock under andra bestämmelser, med högre tillåtna ljudnivåer, och får därmed låta mer än fotbollsspelarna.

”Bestämmelserna är orimliga”

För vägbuller gäller en gräns på 55 dBA, men för idrott bara 45 dBA då den av domstolarna klassats som likställd med industribuller. En skillnad som fått många att reagera och under våren och sommaren lett till en stor debatt såväl regionalt som nationellt.

Centern är på väg med en motion till riksdagen, något även Liberalerna nu jobbar med, och idrottsministerns statssekreterare Helene Öberg sa i slutet av augusti att de ”följer frågan och det här fallet” efter att domen kring Boovallen i Nacka överklagats till Mark och miljööverdomstolen. Där kan en ny dom bli prejudicerande men Sundbyberg har bestämt sig för att inte vänta på den.

Kommunen bryter nu medvetet mot gällande riktlinjer och godkänner trots för höga bullernivåer totalt tolv seniormatcher på Ursviks IP per år.

– Vi vet att vi har myndighetsregler angående buller som går emot de riktvärden som finns angående mätningar som gjorts kring den här planen men vi vill från politisk sida sända en idrottsvänlig signal genom det här beslutet. Vi tycker att idrott är en väldigt viktig del av välfärdssamhället och lokalsamhället och att de regler som nu finns angående buller är orimliga, säger kommunalrådet Johan Storåkers (L) som även är ordförande i Kultur och fritidsnämnden.

Johan Storåkers (L).
Johan Storåkers (L).

Ni bryter alltså medvetet mot bestämmelserna?

– Ja, det är så höga ljudnivåer från seniormatcher så därför bryter vi mot ljudnivåerna i de svenska myndighetsreglerna.

Hur ser du på risken att det här kommer leda till en rättslig process?

– Vi får ha respekt för det men vi är oroliga för idrotten i Sundbyberg och andra delar av Sverige.

Det är ändå politiker som stiftar lagarna och nu bestämmer ni som politiker er för att bryta mot samma bestämmelser. Hur ser du på det?

– Vi tycker att de myndighetsbestämmelser som finns är orimliga och tycker att idrotten är väldigt viktig i en tid när vi har ett samhälle som är mer polariserat, där hälsoklyftorna blir större och där människor behöver röra på sig mer. Därför anser vi att idrotten borde ha goda möjligheter till verksamhet i vårt land och i Sundbyberg.

”Hotar idrotten i hela landet”

Seniormatcher, sex herrmatcher och sex dammatcher per år, ska spelas mellan klockan 12:00 och 15:00 på lördagar. Fortfarande får dock inga barn- och ungdomsmatcher spelas efter klockan 21 på vardagar och ingen organiserad verksamhet bedrivas efter 19:00 på helger.

– Jag kan inte nog betona hur orolig jag är för den här tendensen idrottspolitiskt. Att idrott och ljudnivåer jämförs med industribuller kan ge förödande konsekvenser för idrottslivet i hela landet så det ska bli intressant att se var den nationella debatten och lagstiftningen i riksdagen nu tar vägen, säger Storåker som nu ser fram emot att följa vilka effekter kommunens beslut kommer att få.

– Det blir intressant att följa hur verksamheten ska bedrivas på Ursviks IP framöver men även att följa lagstiftningen och den nationella debatten framöver i frågan. Det är en stor idrottspolitisk fråga som hotar idrotten i hela landet om idrottsutövning ska jämföras med industribuller.

Allt om Boovallen-konflikten:


PODD: Turerna kring Boovallen

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med Patrik Brenning om turerna kring Boovallen – och bullret runt de svenska idrottsplatserna.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.