Allsvenskan i fotboll

Allsvensk profil frias

Av: 

Per Bohman

FOTBOLL

I november 2021 åtalades en allsvensk profil för penningtvättsbrott.

Nu står det klart att han frias.

Det meddelade tingsrätten i början på sommaren.

Tre svenska män åtalades för penningtvättsbrott i en stor bedrägerihärva. En allsvensk fotbollsspelaren, en av de åtalade, fick runt 100 000 kronor från ett bedrägeri skickat till sig. Sedan förde han vidare större delen av summan till fyra andra privatpersoner samtidigt som 17 000 blev kvar på spelarens konto. Enligt polis och åklagare rörde det sig om penningtvätt.

I slutet av maj kom domen. Den allsvenske profilen kan pusta ut då han frias.

Hävdar att han hjälpte en vän

Han har hela tiden hävdat att han trott att pengarna var en väns spelvinst som fotbollsspelaren senare hjälpte till att skicka vidare eftersom det var ”fel” på vännens konto.

”Uppgifterna är inte så osannolika att de kan lämnas utan avseende. Han kan därför inte ha anses ha haft uppsåt till att pengarna härrörde från brott eller brottslig verksamhet”, går att läsa i domen.

Samtidigt betonas det att fotbollsspelaren varit ”oaktsam på ett sådant sätt som skulle kunna aktualisera ansvar för penningtvättsförseelse”, men att det inte ”kan komma i fråga på grund av preskription”.

Publisert:

LÄS VIDARE

Spelet bakom: Så lyckades Hammarby värva Trawally

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll