Nobbade BK Häcken - klar för Manchester United

BK Häcken hörde sig för i vintras, men då hade Vilde Böe Risa bestämt sig.

Mittfältaren går till Manchester United, klubben i hennes hjärta men vars växande organisation haft en turbulent tid.

– Jag har hållit på United hela livet och det känns stort, säger norskan.

Sportbladet når Vilde Böe Risa i en spelarbostad i Manchester. Hon har precis testat sig ur sin karantän och ser fram emot att börja jobbet i den nya klubben.

Efter ett halvår med rykten kan hon äntligen berätta: Manchester United är ny klubbadress.

Hon lever sin flickdröm även om hon som liten inte visste att det en dag som professionell kvinnlig fotbollsspelare skulle gå att dra på sig den röda tröjan.

Men nu blir det sant, till Vildes och brodern Eiriks glädje.

– När jag var liten var det min bror som tvingade mig att heja på United. I början var jag inte intresserad, men det ändrades.., säger hon.

Nu ser den 26-åriga landslagsspelaren en möjlighet att vara del av en större satsning.

Brittisk fotboll har exploderat på damsidan och United har hakat på.

– Det känns som att den brittiska ligan är på topp i Europa. Det satsas verkligen inte minst med det nya tv-avtalet, det är mycket pengar, och EM spelas där nästa år. Det blir kul att vara en del av det. Jag tycker att vi förtjänar det. 

– Chelsea är bra, City och Arsenal är också stora klubbar som värvat bra. Vi kommer att kämpa i toppen tillsammans med de lagen och sen hoppas jag att vi kan ta en plats i Champions League.

Men exakt vilket lagorganisation Vilde Böe Risa nu presenteras i vet vi inte riktigt.

Vilde Böe Risa tillsammans med agenten Megan Brakes.
Vilde Böe Risa tillsammans med agenten Megan Brakes.

”Hoppas allt löser sig snart”

Tränaren Casey Stones, som mittfältaren träffade i vintras, har slutat och spelarna har i jakt på bättre faciliteter vänt sig till spelarfacket PFA (Professional Footballers´Association) för påtryckningar och stöd.

Hur upplever du att komma till klubben när så mycket är oklart?

– Det är speciellt. Hade man fått välja hade man inte haft det så här, men det byts spelare och tränare inom fotbollen och jag får bara hantera situationen på bästa sätt. Jag hoppas att allt löser sig snart.

Agenten Megan Brakes på Neverland Management vet inte heller exakt hur organisationen kommer att bli i superklubben vars damsatsning fortsatt är ung.

– Det känns som att det är bra ledarstab, men ingen av dem har kunnat berätta så mycket så vi får se. Men de är måna om att spelarna ska ha det bra, säger hon och berättar att pandemin varit en utmaning i samband med övergången.

– I slutet av januari blev det klart med Manchester United, men det har Vilde fått ligga lågt med, säger Megan Brakes som själv fick sitta i karantän för att kunna slutföra övergången.

Vilde Böe Risa ser mest fram emot att få dra igång träningen.

Hon har under det senaste året hemma i Norge spelat med Sandviken. Där valde hon att vara kvar i vintras trots att BK Häcken hörde av sig. När kaoset i Kopparbergs Göteborg fick en gul-svart upplösning såg många av hennes gamla lagkamrater det som ett lyft, men mittfältaren var klar med damallsvenskan. Hon har i flera säsonger varit en av ligans tongivande spelare.

– Då hade jag redan kontakt med United och då kände jag att det var fel att vända tillbaka till Sverige och bara spela där ett halvår. Jag var säker på att jag inte skulle spela i Häcken i flera år, det här känns som ett bra steg. Det är en stor klubb och det är min klubb. Jag har hållit på United hela livet och det känns stort, säger hon.

Böe Risa under en match mellan Sandviken och Kolbotn i maj 2021.
Böe Risa under en match mellan Sandviken och Kolbotn i maj 2021.
Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

ÄMNEN I ARTIKELN