Hysén firade 100 – och bröt sviten

Efter milstolpen: ”Har haft lite koll på det”

Foto: Bildbyrån
Tobias Hysén gjorde sitt 100:e allsvenska mål.

avSimon Sjöstrand

FOTBOLL

Mål nummer 100 och 101 i allsvenskan.

Tobias Hysén, 35, hade en rolig kväll mot Sundsvall.

– Jag har haft lite koll på det, säger Göteborgsanfallaren till Sportbladet efter 4–0-segern.

GIF Sundsvall hade byggt upp en fin trend inför mötet med IFK Göteborg på måndagen. Fyra raka matcher utan insläppt mål efter att Tommy Naurin storspelat mellan stolparna.

Då tryckte Göteborg in fyra baljor på Idrottsparken och vann med 4–0.

Trots att ”Giffarna” inledde bäst och dominerade bollinnehavet framför allt i första, var det gästerna som spräckte nollan.

”Inte lika lätt”

I 32:a tajmade Tobias Hysén ett inlägg från Sören Rieks, sköt rakt på Naurin och tryckte sedan in sin egen retur – Hyséns 100:e mål i allsvenskan.

– Knäat in bollen har jag nog aldrig gjort innan. Med åldern kommer vissa kvaliteter, samtidigt som andra försvinner, skojar Hysén.

Vilka försvinner?

– Nja, man springer väl inte ifrån backlinjen lika lätt. Samtidigt har man fått mer rutin och erfarenhet och rör sig smartare.

Emil Salomonsson utökade till 2–0 på straff i 34:e efter att Marcus Danielsson knuffat omkull Mikael Boman i straffområdet, innan Hysén satte 3–0 i 45:e.

101 allsvenska mål. Kommentar?

– Jättekul, så klart. Jag har haft lite koll på att det har börjat närma sig, men hade inte koll på att det var just den här matchen. Men det är klart att det är kul, ett bevis på att man gjort det bra. Jag är den som ska göra mål och det lyckas jag med... stundtals, säger Hysén, som var stor i segern.

”Ber inte om ursäkt”

– Vi får vara ödmjuka och säga att första 30 inte såg bra ut, men vi ber inte om ursäkt. Vi har haft många matcher där vi skapat chanser utan att göra mål. Nu var vi effektiva, vi gjorde fyra mål på sju-åtta avslut.

Marcus Danielsson, som varnades och därmed missar mötet med Kalmar på lördag, var helt oförstående till domslutet vid straffen.

”Konstigt”

– Jag förstår inte hur han kan blåsa på det där, då hade det varit tio straffar per match. Han sa att han blåste för knuff, men så där gör alla backar i världsfotbollen utan att det blir straff, så det är väldigt konstigt, sa Sundsvall-backen till C More i paus.

Innan dess hade hemmalaget vaskat fram flera heta chanser, där Linus Hallenius hade ett skott i stolpen i 40:e och där IFK-mittfältaren Henrik Björdal nickade undan en boll på mållinjen i 20:e.

Men Göteborg fortsätter att vara en mardrömsmotståndare för Sundsvall (”Giffarna” har inte slagit IFK sedan oktober 2004) och spelade mer eller mindre av matchen i andra, innan Mads Albaek tryckte in 4–0 på distans i 86:e.

”Tråkigt svar”

Tobias Hysén var dock inte alltför exalterad efter tredje segern för säsongen.

– I det stora hela är det här inte mer än en boost. Ett tråkigt svar, men så är det. Vi kan inte sväva i väg eller fira, men kan glädja oss åt att vi hade skärpa i avsluten. Mer i dag än tidigare. Skönt med lite medflyt.

Göteborg ligger nu tia i tabellen på 13 poäng.

– Man ska inte titta för mycket på tabellen. Det gäller att titta på hur matcherna har sett ut. Vi har spelat bra, men haft missflyt. Nu gäller det att fortsätta vinna. Vi är på rätt väg, säger Tobias Hysén.

ARTIKELN HANDLAR OM