Goitom sliten i låret – avstod träning

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Henok Goitom

avKristoffer Bergström

FOTBOLL

Henok Goitom, 32, är sliten i högra låret och avstod dagens träning.

Anfallaren kommer inte kunna spela hela lördagens match mot Jönköping Södra.

– Jag behöver vara lite smart, säger han.

AIK har fyra poäng på tre allsvenska matcher. Sett till hur anfallsspelet fungerat är det smickrande siffror: AIK är med sina nio avslut på mål sämst i hela serien. Vad som gör saken värre inför fortsättningen är att Henok Goitom avstod torsdagens träning.

Till Sportbladet berättar anfallaren att höger lår är slitet. Han hade kunnat klara av ett rejält pass, men är försiktig på grund av det täta spelschemat framöver. AIK har tre matcher på nio dagar och först ut är lördagens drabbning på bortaplan mot Jönköping Södra.

”Laget måste justeras”

– Jag behöver vara lite smart. Jag har inte haft någon försäsong. Vi får se hur det går på träningen i morgon, säger Goitom.

Tränaren Rikard Norling bedömer att Henok, som hittills gjort ett mål i årets allsvenska, möjligen kan starta mot J–Södra. Men han tror inte att veteranen är redo för 90 minuter.

– Nej, det gör jag nog faktiskt inte, säger Norling.

Vad händer då med ditt lag?

– Det måste justeras i och med att han har startat och varit försteforward, där han i en perfekt värld inte skulle ha varit det. Han har haft behov av att smyga in och först nu vara inne i en konkurrenssituation långt fram. Det har blivit lite kravställande på honom som kanske inte varit helt logiska.

Överväger att flytta upp mittfältare

Ni tränade med en forward på topp. Är det ett alternativ att starta så?

– Nej, då måste vi länka ihop det på ett tydligt sätt. Mycket av våra spelvägar går via vissa ytor. Går vi ifrån det måste vi justera. Sedan om det uppfattas på pappret som att den spelaren därppe inte är forward, det måste vi se över.

Om Johan Blomberg går in?

– Simon Thern. Stefan Ishizaki. Du har flera som är potentiella, där deras rörelsemönster är mer av en offensiv mittfältare medan Henok är en droppande forward.

ARTIKELN HANDLAR OM