Zlatans totala otur: Är 20 på 14 000

Landslagsläkaren om troliga diagnosen – och chansen till återkomst

1 av 3 | Foto: OLI SCARFF / AFP
FOTBOLL

Zlatan Ibrahimovic ska enligt internationella mediauppgifter ha skador på både främre och bakre korsbandet i sitt knä.

Inför svenskens operation i USA på onsdagen ger landslagsläkaren Anders Valentin ändå 35-åringen goda chanser att komma tillbaka.

– Bästa exemplet är Janica Kostelic (alpin skidåkare) som slet sönder korsbandet och tog ett OS-guld efter det, säger Valentin till SVT.

Zlatan Ibrahimovic hade extrem otur i situationen där 35-åringen, enligt internationella mediauppgifter, skadade både främre och bakre korsbandet i sitt knä.

– Tittar man i det svenska korsbandsskaderegistret har det skett 14 000 korsbandsskador på tio år, men det är bara 20 som är något som det här kan vara på främre och bakre korsband eller bakre ledkapsel, säger landslagsläkaren Anders Valentin till SVT.

”Mellan sex och tolv månader”

Trots det ger Valentin anfallaren goda chanser att komma tillbaka till fotbollsplanen.

– Ju mindre skador, desto snabbare går det. Det tar mellan sex till tolv månader att komma tillbaka. Han har jättebra möjligheter att få ett bra knä, men sedan är det svårt att säga hur länge det håller. Bästa exemplet är Janica Kostelic som slet sönder korsbandet och tog ett OS-guld efter det.

Kostelic missade säsongen 2000 på grund av en korsbandsskada men lyckades göra comeback och vinna den totala världscupen 2001. 2002 vann kroatiskan sedan dessutom tre OS-guld.

ARTIKELN HANDLAR OM