Intensiva förhör – tidigare AIK-stjärnan har lämnat landet

FOTBOLL

Den tidigare AIK-stjärnan – som misstänks vara inblandad i matchfixning – har lämnat landet.

Under den senaste tiden har polisen intensivt vittnesförhört AIK-spelare och ledare på träningsanläggningen Karlberg.

– Vi går inte in på vilka personer vi förhör eller vad det ger, säger kriminalkommissarie Fredrik Gårdare.

För drygt två veckor sedan briserade skandalen. En AIK-spelare erbjöds en muta i miljonklassen och hotades för att ordna rätt resultat i den kommande matchen mot IFK Göteborg (18 maj). Enligt Sportbladets uppgifter var det dessutom en före detta AIK-stjärna som tog kontakt med spelaren. När de därefter träffades hade den tidigare AIK-stjärnan med sig en eller flera personer som direkt framförde matchfixningserbjudandet och hoten.

Tar in experthjälp

När AIK larmades om händelsen beslöt förbundet och de båda klubbarna att omedelbart skjuta upp matchen mellan IFK Göteborg och AIK.

Enligt Sportbladets uppgifter är det en stor grupp poliser inblandade i utredningen. Fredrik Gårdare, kriminalkommissarie för insatser mot grovt kriminella i idrottsmiljö, och hans grupp har för att lyckas lösa fallet fått hjälp av Nationella operativa avdelningen, Noa (tidigare Rikskriminalen).

– Vi samkör med Noa. De har en särskilt korruptionsgrupp. Det är ett teamwork.

Varför?

– För att det är den enda enheten som tidigare jobbat med matchfixning i till exempel Kristianstad och Värnamo. Vi får hjälp av deras erfarenhet och särskilda kompetens runt just korruptionslagstiftning. Vi vill att utredningen ska hålla högsta möjliga kvalitet. Min inställning är att vi ska bygga det bästa möjliga utredningsteamet.

Intensiva förhör på Karlberg

Enligt Sportbladets uppgifter går nu utredningen in i ett allt mer intensivt skede. Polisutredare från Noa har under den senaste tiden hållit förhör med de spelare, ledare och tjänstemän i AIK som rör sig kring träningsanläggningen Karlberg. Polisen ska enligt våra uppgifter också ha identifierat en av de hotfulla personer som följde med den tidigare AIK-stjärnan till mötet med den nuvarande AIK-spelaren. Sportbladet erfar dock att AIK-stjärnan har lämnat landet – vilket förstås försvårar utredningen.

Fredrik Gårdare vill dock inte kommentera Sportbladets uppgifter.

– Vi håller givetvis en mängd förhör i utredningen men går inte in på med vilka personer eller vad det ger.

”Vi lämnar inga uppgifter”

Enligt Gårdare har ingen misstänkt varit frihetsberövad eller gripen sedan utredningen inleddes 18 maj.

– I övrigt lämnar vi inga uppgifter alls om eventuellt misstänkta, vad vi gör för åtgärder eller inte gör för åtgärder. Av utredningstaktiska skäl.

Åklagare Hans-Jörgen Hanström leder förundersökningen, men är mycket förtegen.

– Jag kan bekräfta att förundersökning pågår. I övrigt vill jag inte kommentera något mer och hänvisar förundersökningsekretessen, säger han.

Hanström är kammaråklagare vid Riksenheten mot korruption och har erfarenhet från utredningar som rör just matchfixning och korruption inom idrotten.

Simon Bank om de skakande uppgifterna 03:49
ARTIKELN HANDLAR OM