Klassiska klubben – ner till amatörligorna

Foto: AFP
FOTBOLL

Klubben grundades för mer än 150 år sedan, vann cupen på 40-talet och Bundesliga på 60–talet.

Nu är 1860 München i fritt fall.

Det forna storlaget har missat en betalning och kastas ner till amatörligorna.

Foto: BILDBYRÅN
Mats Lilienberg 1994 – då han spelade i 1860 München.

I början av 60-talet var Bayern München lillebror i sin stad. Mot stora, mäktiga 1860 kunde de inte mäta sig i historia – de grundades 40 år senare – eller framgångar.

Ledda av österrikaren Max Merkel vann de tyska cupen 1964, gick till final i cupvinnarcupen 1965 (förlust med 2–0 mot West Ham) och tog 1966 hem den relativt nystartade Bundesliga.

Tredje dyraste truppen

Men det är länge sedan. Två decennier har gått sedan Mats Lilienberg blev förste svensk i ”die Münchner Löwen” och för 13 år sedan rasade de ner i andradivisionen.

Nu är läget värre än så. Trots seriens tredje dyraste trupp och ett hemmasnitt på över 25 000 på Allianz Arena kom 1860 München trea från slutet i 2. Bundesliga. När de i tisdags förlorade kvalet mot Jahn Regensburg protesterade ett tusental supportrar så våldsamt att ett tusental poliser krävdes för att lugna ner stämningen.

Alla lag i tredjedivisionen måste betala upp till hundra miljoner kronor i licens, men när sluttiden för betalning passerade i fredags saknades den forna storklubbens pengar. Den jordanske miljardären Hasan Ismaik som äger 60 procent av klubben (men bara har 49 procents rösträtt) vägrade enligt AP bidra med mer till en förening som ”vägrar göra nödvändiga förändringar för att lösa klubbens problem”.

Fortsätter pumpa in pengar

Följden blir att de relegeras till fjärde- eller femteligan, där spelarna är amatörer. För storfinansiären Hasan Ismaik är det fasansfulla besked, men trots att han är på kant med styrelsen skrev han i ett pressmeddelande att plånboken inte är stängd för gott.

”Hans käslomässiga band till 1860 och hans lojalitet till fansen fortsätter vara starkt” står i meddelandet.

Foto: TT NYHETSBYRÅN
Jordanske miljardären Hasan Ismaik.
ARTIKELN HANDLAR OM