Frändén: En match från total perfektion

Foto: TT
Johanna Frändén.

avJohanna Frändén

FOTBOLL

Det var bara formaliteter kvar, men Cristiano Ronaldo och kompani tänkte inte lämna något åt slumpen mot Málaga.
När matchen blåstes av höjdes en fransman till de andalusiska skyarna av sina vita fotsoldater.
Zinedine Zidane har redan äran, pengarna och halva kungariket. Nu återstår bara en match från total perfektion.

Real Madrid hade gjort det mesta av jobbet senast mot Celta Vigo. När man krossade John Guidetti och hans vänner med 1–4 i Galicien var saken i princip klar.
I kväll skulle Real bara säkra en poäng borta mot Málaga för att plocka sin första ligatitel på fem år. När Barcelona åkte på ett tidigt bakåtmål mot Eibar på Camp Nou samtidigt som Cristiano Ronaldo gav Real ledningen efter bara två minuter slocknade drömmarna om mirakel i Katalonien.

Letade man efter symbolik och syndabockar i Spanien i kväll skulle snart en tacksamt tankefigur uppenbara sig. Cristiano Ronaldo härförde sina trupper från matchens första (andra) minut. Leo Messi fick straff i 1–2-underläge på Camp Nou och brände.

▪▪▪

Vid en lite närmare blick gick den bilden förstås att nyansera. Efter att Luís Suárez slitit Barcelona tillbaka in i matchen med 2–2 fick Messi chansen från elva meter igen och satte den (på extratid tryckte han in ännu ett mål av bara farten).
Det vore oförskämt att säga att det inte är Leo Messis år en säsong när han landar på ett målsnitt på 1.09 per match i ligan. Det är bara med Leo Messis utomjordiska standard som han saknat några växlar, och det i de riktigt stora europamatcherna.

När Barça blev överkörda av PSG i första åttondelsmötet i Champions League var han knappt där, när de sprang in i den juventinska väggen två gånger om hängde det tjuriga argentinska vinnarskallen mest av samtliga.
Barcelona har inte gjort någon katastrofal säsong, laget besitter för mycket kvalité för det, men att Luis Enriques projekt tar slut här är både rimligt, bra och lite sorgligt. Han hyllades rättmätigt med ett tifo på Camp Nou i kväll. Den allt saltare Barça-tränaren fick en flygande start på sina tre säsonger i klubben men efter den magnifika 6–1-vändningen mot PSG i vår var det som att all energi krämats ur gruppen. Nästa helg har Luis Enrique ändå chansen att putsa upp sista säsongs-statistiken när Barcelona ställs mot lillen Alavés i finalen av Copa del Rey.

▪▪▪

El Rey – kungen – har som bekant ingen högre status i Katalonien, eftersom han håller till i Madrid. Men Juan Carlos har spelat en nyckelroll i Spaniens moderna historia och demokratisering, varför både de överdådiga elefantjakterna och de omsusade älskarinnorna brukar förlåtas. Sedan han abdikerade för tre år sedan har två kronprinsar aspirerat på tronen i huvudstaden (även om den formellt gick till hans son Felipe).

Cristiano Ronaldo har själv förmodligen aldrig upplevt någon större tävlan om titeln i Madrid, men sedan ett och ett halvt år har han fått rejäl konkurrens.

▪▪▪

Zinedine Zidane var en chansning från Florentino Pérez sida, när Real Madrids president bad Rafael Benítez plocka ihop sina pinaler och lämna klubben i januari 2015. Fransmannen hade haft ansvar för klubbens b-lag utan någon frapperande framgång och han därför satte sitt nästintill gudalika rykte på spel. Men Zidane, med det hemliga leendet, visste uppenbarligen något vi andra inte kände till. Sedan gick ett och ett halvt år och en titt i prisskåpet under hans korta tid vid tyglarna visar en Champions League-buckla, en klubblags-VM-pokal och, för första gången på fem år, alltså också en ligaseger, fem år efter att det hände senast.
Det fina i kråksången att årets största match ännu väntar Zidane, Ronaldo och los galacticos, men redan i kväll lovade Sergio Ramos att roa sig kungligt. Mot Juventus den 3 juni har man chans att sätta punkt för en nästintill perfekt säsong och till sist få sätta kronan på verket.

ARTIKELN HANDLAR OM