”Är inga Messi och Ronaldo vi möter”

Svenska landslaget: Är inte nummer ett just nu

Foto: Foto: BILDBYRÅN
ORÄDD. Förlust med 2–1 på Stade de France i höstas, men Durmaz & Co stod ändå för en respektingivande insats. I morgon siktar svenskarna på ta poäng.
FOTBOLL

De franska spelarna må vara några av fotbollens största stjärnor – men de är inte några av sportens allra bästa spelare. 

Det säger de svenska landslagsspelarna inför fredagens viktiga VM-kvalmatch.

– Det är inga Messi och Ronaldo vi möter, säger Jimmy Durmaz.

Se bilder från torsdagens landslagsträning

I Frankrike finns fotbollshistoriens dyraste spelare Paul Pogba, dess just nu mest omtalade talang Kylian Mbappé och en Antoine Griezmann som häromveckan nobbade en övergång till Manchester United värd närmare en miljard kronor. Tre av fotbollens största stjärnor – men inte tre av sportens absolut bästa spelare.

”Inte någon som sticker ut”

Det säger de svenska landslagsspelarna inför fredagens VM-kval.

– De har världsspelare på varje position. Jag tycker inte det är någon som sticker ut något enormt utan som ett kollektiv är de en maskin. Vilket jag tycker vi också är men kanske inte på samma nivå, säger Albin Ekdal.

Jimmy Durmaz:

– De (fransmännen) håller hög klass, vi har spelat mot dom ett par gånger och kan laget rätt bra nu. Det är inga Messi eller Ronaldo som vi möter, men visst det är fortfarande världsklasspelare.

Mikael Lustig beskriver i sin tur Frankrike ännu mer som ett lag för framtiden än nutiden.

– Det är ett världens just nu mest talangfulla lag. De har oerhört många talanger som kommer fram och gör det bra ute i Europa. De kanske inte är nummer ett just nu men ge dem några år så ser de oerhört bra ut. Det blir en tuff match. Spännande, säger Lustig.

”Ska till mer än en säsong”

Samtidigt vittnat ytterbacken om att vägen från talang till fullfjädrar världsstjärna har många fällor. Något en spelare som 18-årige Kylian Mbappé kan komma att få erfara.

– Om man bara kollar på den här säsongen och de matcher jag sett så är han ”the real deal”. Men det ska till mer än en säsong. Han ska även kunna gå till en större klubb och leverera där. Det är skillnad på att spela i Monaco och att gå till Arsenal, Liverpool eller United och göra samma sak där. Det ska ändå folk veta. Det är en större press. Man har sett många talanger som gått till storklubbar, sen går det lite trögt och sen glöms de bort, säger Lustig.