Hysén: ”Konstig match att få nu”

Foto: Bildbyrån
FOTBOLL

DUBAI.

Ett hett rivalmöte redan på försäsongen?

Inte optimalt, enligt Blåvitts spelare.

– Det är en konstig match att få nu, även om det är bra motstånd, säger Tobias Hysén.

Det är försäsong. Spelarna är inte i fulltränade. Träningarna och matcherna handlar till största del om att slipa på spelidén.

Då dyker – hipp som happ – ett av svensk fotbolls största rivalmöten upp på horisonten: IFK Göteborg mot AIK i Dubai. I Blåvitts läger spelar man aktivt ner betydelsen av matchen.

– Vi väljer att se på matchen som en träningsmatch. Jag har ingen aning om vad AIK tycker, men vi måste göra det. En rolig match, visst, men en träningsmatch. Det är bara en av x antal träningsmatcher, betonar tränaren Jörgen Lennartsson.

Speciellt möte

Anfallsstjärnan Tobias Hysén är förstås nöjd över att få tampas med bra motstånd, men tycker inte att upplägget är klockrent.

– Det är en konstig match att få nu. Det är alltid lite konstigt att möta andra allsvenska lag i träningsmatcher. Även om det finns positiva saker i att möta bra lag.

Taggar man inte till för att möta AIK?

– Visst är det mer speciellt än en annan träningsmatch, men du kan inte tagga till lika mycket som om det var en tävlingsmatch. Det ska du inte göra heller.

Hysén tycker att försäsongen ska ägnas åt förberedelser, inte prestigematcher.

– Vi behöver träna. Resultatet är viktigt mot AIK, men inte det väsentliga. Det är kanske därför man inte borde möta allsvenska lag under försäsongen? För då blir det bara en massa jämförelser mellan Blåvitt och AIK och ännu mer prestige.

”Inte för allvarligt”

Han får medhåll av Emil Salomonsson:

– Vi får inte bli dumma och ta det för allvarligt. Det är ett par månader till allsvenskan börjar...

Även Mattias Bjärsmyr, som inte brukar vara sen att hetsa lite i samband med stormatcher, har svårt att tagga till fullt ut.

– I den perioden vi är i nu vill man hellre möta utländska lag. Men visst, man taggar väl lite mer för AIK än Sarpsborg.

Helt kan han dock inte hålla sig från att psyka AIK.

– AIK har ju tappat en forward som Alexander Isak. Han är ju bra. Eller ja, mot oss var han ju inte det, säger en leende Bjärsmyr och hänvisar återigen till Isaks anonyma match på Ullevi i höstas, och de efterföljande pikarna från Blåvitts spelare.

ARTIKELN HANDLAR OM