Sjögran om publiksuccén: Hur häftigt som helst

Foto: Don Ryan / AP TT NYHETSBYR N
Välbesökt på Portland Thorns hemmaarena.
FOTBOLL

Natten till söndag blev Portland Thorns amerikanska mästare.

Det är inte bara sportsligt som fotbollslagets säsong varit en brakframgång.

I publik slår de 15 NBA-lag och 13 NHL-lag.

Spelarna i Thorns firar målet som säkrade mästerskapet.

I mästerskap fyller damfotbollen ofta arenorna, men i de nationella ligorna är det svårare att locka stora åskådarmassor. En snabb blick på de europeiska ligorna visar på liknande snitt: Linköping och Lyon lockar 1000 personer per match, Wolfsburg och Chelsea Ladies brukar dra runt 1500.

Det stora undantaget finns i USA. Portland Thorns vann under natten till söndag den amerikanska ligan genom att slå North Carolina Courage med 1–0 i finalen (mål av Lindsey Horan) och firar därmed dubbla triumfer.

”Skulle buteljerat konceptet...”

För laget har haft en stigande kurva under sedan högstaserien NWSL i sin nuvarande form drog igång 2013. Årets högsta notering är över 21 000 åskådare. I snitt har 17 653 löst biljett till deras hemmamatcher, vilket inte bara är mest av alla världens klubbar på damsidan, utan för jämförelsens skull kan ställas bredvid flera andra amerikanska lagidrotters herrar.

Snittet är exempelvis högre än 15 lag i NBA (basket), 13 i NHL (ishockey) och ett MLB (baseboll).

– Om vi visste exakt varför det fungerade så bra hade vi buteljerat konceptet och spritt det, säger Sunil Gulati, ordförande för det amerikanska fotbollsförbundet till New York Times.

”Vi får allt vi behöver”

Klubbens lagkapten Christine Sinclair försöker sig på en förklaring: aldrig har de setts som ett bihang till herrarna i Portland Timbers, loggorna presenteras lika stort på arenan och den 130 man starka personalen jobbar för båda lagen.

– Vi blir likadant behandlade som Timber. Jag tror inte att många kvinnliga idrottare kan säga så. Jag önskar att alla spelare fick uppleva det här dag in och dag ut – världsklassanläggningar och en organisation som säkerställer att vi får allt vi behöver, säger Sinclair till New York Times.

Portland Thorns saknar svenska spelare, men många i mästarlaget har från tidigare klubbadresser lärt känna de blågula landslagsnamnen.

– Jag spelade med Tobin Heath i Sky Blue och kan tänka mig att det är hur häftigt som helst att spela i Portland, säger Therese Sjögran.

ARTIKELN HANDLAR OM