”Annan sak att möta Sverige utan Zlatan”

avMartin Tolén

Foto: TT

I morgon lottas playoff-mötena till VM 2018.

Och italienske landslagslegendaren Gianfranco Zola vill undvika Blågult.

– Det är bättre att lottas mot något av de andra tre landslagen, säger Zola till SVT.

Sverige slutade tvåa i sin VM-kvalgrupp bakom Frankrike och får därmed spela playoff om en plats till VM 2018 i Ryssland.

Där kommer Janne Anderssons landslag att möta något av de seedade lagen: Italien, Danmark, Kroatien eller Schweiz.

– Jag hade nog tyckt att Sverige ser lite halvjobbiga ut. Jag tror nog att lagen har ganska stor respekt för oss, sa förbundskaptenen Janne Andersson i förra veckan.

Zola vill inte ha Sverige

Och det finns respekt för Blågult.

Italienske fotbollslegendaren Gianfranco Zola, med 35 landskamper och ett förflutet i klubbar som Napoli, Parma och Chelsea, vill undvika det svenska landslaget när lottningen sker i morgon.

– Sverige är ett tufft lag att möta. De är välorganiserade och inte enkla att möta. Hade jag varit förbundskapten hade jag gärna undvikit att lottas mot Sverige, säger Zola till SVT och minns mötet i EM 2004 som slutade 1–1.

– Det finns en stor respekt för det svenska landslaget. Inte bara på grund av det resultatet, utan för att vi vet att det är ett tufft lag. Det är bättre att lottas mot något av de andra tre landslagen.

”En annan sak utan Zlatan”

Och vid EM 2004 var det en viss Zlatan Ibrahimovic som klackade in 1–1-målet.

Någon som Zola är glad över att slippa om Italien lottas mot Sverige.

– Om jag ska vara ärlig är det en sak att möta ett Sverige med Zlatan, och en helt annan sak att möta ett Sverige utan Zlatan. Det är så klart en fördel för Sverige att ha honom i laget. Och ska man möta Sverige är det bättre om han inte spelar. Vi talar om en absolut stjärnspelare så det är ingen överraskning att han är saknad i ett svenskt landslag. Han är en inspirerande spelare och det är klart att han är saknad, säger Zola.

Playoff-lottningen sker tisdag klockan 14.00. Mötena spelas sedan i dubbelmöte (hemma och borta) 9–11 november och 12–14 november.

Foto: ADAM BUTLER / TT / NTB Scanpix
Legendaren Zola i Chelseas tröja.