Därför kan svenskt målkalas bli viktigt

”Det är något Janne får luska på”

avFredrik Jönsson, Johan Flinck

Foto: Foto: Peter Wixtröm
MERA MÅL. Emil Forsberg gjorde två mål när Sverige slog Vitryssland i första mötet. Blir det något  liknande i returen ser det mycket bra ut för Sveriges chanser att knipa andraplatsen i VM-kvalgruppen.

MINSK. Sverige kan ha råd att förlora i sista VM-kvalmatchen mot Nederländerna och ändå nå playoff.

Men då gäller det att bunkra mål framåt mot Vitryssland och Luxemburg.

– Det är något Janne får luska på, säger Emil Forsberg.

Efter den tunga och överraskande förlusten mot Bulgarien gäller det för Sverige att snabbt studsa tillbaka och besegra Vitryssland i kväll för att sitta kvar i förarsättet om en playoff-plats till VM.

En trepoängare är förstås det primära.

Därefter möter Sverige Luxemburg hemma innan man ställs mot Nederländerna borta i den sista matchen.

– Jag tycker fortfarande att vi är favoriter till andraplatsen. Vi sitter fortfarande i en bra situation, säger kvalveteranen Mikael Lustig.

Möter gruppens två svagaste lag

Sverige är i nuläget tre poäng före Nederländerna (och bara en före Bulgarien, men vi räknar bort bulgarerna då de har just Nederländerna samt Frankrike i de två kommande matcherna).

Det ska Sverige vara också inför den sista matchen i Amsterdam. Då kan Blågult ha råd att förlora den så länge man har bättre målskillnad. Just nu har Sverige fyra mål bättre målkvot än Nederländerna. Men om det står sig är försprånget i mål uppätet vid en 0–2-förlust.

Därför kan det bli viktigt att öka gapet i målskillnad till Nederländerna (som ska hit till Minsk i näst sista omgången).

Till saken hör att Sverige alltså ställs mot gruppens två sämsta lag innan man åker ner till Amsterdam: Vitryssland och Luxemburg.

”Allt annat en bonus”

Hur ser du på att skapa en bra målskillnad inför matchen mot Nederländerna?

– Mot Vitryssland på bortaplan siktar man i första hand på att vinna. Går vi ut och tokkör är risken att vi tappar poäng. Vi ska ta tre poäng, sen är allt annat en bonus, säger Mikael Lustig.

För att sedan fixa bra målskillnad mot Luxemburg eller?

– Är det någon match som vi förhoppningsvis kan göra några mål i så är det Luxemburg hemma, säger Lustig.

Kommer taktiken bli annorlunda för att det kan bli en målskillnadsaffär, Emil Forsberg?

– Det är något Janne får luska på. Vi får fortsätta göra det vi är bra på, vara kompakta och ligga rätt – vara duktiga när vi har boll och hitta kombinationer. Det är det vi ska göra mot Vitryssland, säger mittfältaren.

Se Kanal 5:s kvalsändning Vitryssland–Sverige gratis på aftonbladet.se klockan 17.00.