Kaos i Djurgården – bara sex spelare tränade

Sportbladet avslöjar: spricka mellan tränaren och truppen

Uppdaterad 2021-04-15 | Publicerad 2021-04-08

Veckan före den damallsvenska premiären har en spricka uppstått mellan Djurgårdens tränare och spelare.

Ledigheter ställs in, trots att stora delar av truppen är sliten eller skadad.

I går deltog bara sex spelare på en träning.

Följ ämnen i artikeln

Djurgården har verkat väl rustat för premiären mot Kif Örebro nästa lördag. Resultaten på försäsongen har varit hyfsade och anfallet har förstärkts med tre starka forwards: Hayley Dowd, Daniela Zamora och Alexandra Takounda.

Men när Sportbladet undersöker saken närmare framträder en helt annan bild.

Mängder av spelare är slitna eller småskadade till följd av hård träning. De plågas av stressfrakturer och överbelastning. Därtill ska stämningen vara körd i botten efter att ledigheter ställts in, bland annat på påsken.

Fyllt upp laget med F19-spelare

Nyförvärven Takounda och Elizabeth Addo saknas än och ett par namn är på landslagsuppdrag. Men enligt vad Sportbladet erfar är frånvarolistan betydligt längre än så: Malin Diaz, Rachel Bloznalis, Tilde Lindwall, Fanny Lång, Hayley Dowd.

Under våren har spelare från F19-laget flyttats upp för att fylla ut A-lagets träningar. Men när A-laget körde på egen hand i går deltog bara sex spelare.

Enligt Sportbladets uppgifter har det skurit sig mellan spelartruppen och huvudtränaren Pierre Fondin. Stämningen beskrivs som ”lätt upprorisk”.

Ändå tar sportchefen Jean Balawo sin tränare i försvar.

– Oavsett om det är Fondin eller Mourinho eller Kim och Tolle så behöver tränaren som sitter på posten köra sin idé fullt ut. Pierre är ansvarig. Han är kapten på skeppet, så i min roll gäller det att stötta honom, att stötta fysion och stötta spelarna så att de kommer tillbaka, säger Balawo.

”Fullt förtroende för Fondin”

Det ska finnas ett missnöje med att ni tränar för hårt. Hur ser du på det?

– Upplevs det att vi kör för hårt kanske frågan i stället är varför vi går sönder. Inte att han kör för hårt. Behöver vi kolla på vissa bitar, så att vi förstärker spelarnas fysik och mentalitet?

Varför ställer ni in planerad ledighet?

– På påsken la jag in en träningsmatch mot Piteå (2–2) för vi åkte ur Svenska cupen. I slutändan måste vi förbereda för oss allsvenskan, vi måste göra vad som krävs. Det tycker inte jag är konstigt.

Djurgården kom i fjol på plats nio, bara en poäng från nedflyttade Umeå. Till nästa år utökas serien, så det gäller bara att undvika bottenplatsen för att kunna stanna kvar.

Sportchef Jean Balawo säger att fler spelare ska presenteras inom kort för att lösa spelarbristen. Situationen är olycklig, tycker han, men om något är positivt så är det att krisen kommer nu och inte mitt under säsongen.

– Gällande Pierre Fondin har jag fullt förtroende. Vi behöver stötta honom fast vi just nu är inne i en dålig period, säger Balawo.

Sportbladet har sökt Pierre Fondin.

Se damallsvenskan 2021 på Sportbladet Play

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.