Adu: Lärt mig av mina misstag

Freddy Adu efter första träningen med Österlen

Det slog ner som en bomb när Österlen FF presenterade Freddy Adu.

Nu har han gjort sin första träning med division 1-klubben.

– Jag är tacksam för att de gett mig chansen. Nu ska jag betala tillbaka, säger han till Sportbladet.

Storsatsande Österlen FF, baserat i Skillinge strax utanför Simrishamn, siktar mot superettan. Den resan gör de tillsammans med förre supertalangen Freddy Adu.

På måndagskvällen fick 31-åringen bekanta sig med Skillinge IP.

– Det kändes bra. Alla var väldigt trevliga och välkomnande. Laget har stor potential, av det jag hann se.

Hur länge sen är det du tränade med ett lag?

– Haha, två år sen. Jag har saknat det. Att vara tillsammans med grabbarna. Snacka, skämta, hänga i omklädningsrummet … allt. Det väckte gamla minnen, säger amerikanen.

Vad var ditt första intryck?

– Alla har varit helt fantastiska. Det kommer ta en stund innan jag lär känna dem ordentligt, men de fick mig att känna mig som hemma. Det tog fem minuter, sen kände jag mig bekväm. Jag blev även imponerad över vilken nivå de håller.

”Tvungen att fundera”

Kontraktet med Österlen sträcker sig över 2021, med möjlighet till ett års förlängning. I avtalet ingår också bil och boende i Malmö.

– Jag var tvungen att fundera ett bra tag innan jag tog beslutet. Men personerna runt klubben gjorde mig bekväm och trygg innan jag bestämde mig för att tacka ja. De har gett mig en chans. Nu ska jag betala tillbaka.

Hur ska du betala tillbaka?

– Jag ska göra mitt allra bästa för klubben. Jag ska hjälpa dem att utvecklas på alla sätt jag kan. Jag har tagit mycket för givet, men nu är jag äldre och klokare. Jag har lärt mig mycket av mina tidigare misstag.

Hann du snacka något med tränaren (Agim Sopi) i dag?

– Jag pratade med honom innan träningen. Han berättade om klubbens planer och det låter fantastiskt, säger Adu och fortsätter:

– Han frågade var jag helst vill spela och det är som tia. Det var från den positionen jag blev den jag är. Senare under min karriär har en del tränare försökt spela mig som vänsterytter, men jag föredrar att hålla mig centralt och äga mycket boll.

”Borde vara redo då”

Den 2 februari spelar Österlen sin första träningsmatch för säsongen, då de möter allsvenska Mjällby. Om 31-åringens debut sker då återstår att se. Men han låter optimistisk:

– Jag tror att jag behöver några veckor innan det är aktuellt. Jag har tränat på egen hand, men det är inte samma sak. Jag borde vara redo till dess. Jag kanske inte är 100 procent där och då, men tillräckligt redo för att spela.

Hur ser du på framtiden? Både din spelarkarriär och livet därefter.

– Jag vill fortsätta spela så länge jag kan. Jag älskar sporten så mycket. När jag var borta från fotbollen under några år insåg jag hur konstigt det är att vara utan den. Efter spelarkarriären vill jag vara involverad i sporten. Om det blir som tränare eller inte, det får vi se.

Freddy Adu har gjort 17 landskamper för USA, och dessutom hunnit spela för klubbar som Benfica och Monaco. Senast tillhörde han Las Vegas Lights i den amerikanska andradivisionen, där han fick sparken 2018.

Freddy Adu och Österlens tränare Agim Sopi.
Freddy Adu och Österlens tränare Agim Sopi.
Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.