Fotboll

53-åriga King Kazu skriver nytt proffskontrakt

Av: 

Kristoffer Bergström

​Kazuyoshi Miura.
​Kazuyoshi Miura.

FOTBOLL

Efter att ha sett VM 1970 väcktes drömmen om att bli fotbollsspelare.

Nu är ”King Kazu” klar för en ny säsong med Yokohama FC i högstaserien.

Dagen före premiären fyller han 54 år.

Han heter Kazuyoshi Miura men kallas i sitt hemland Kungen eller King Kazu. På sina 89 landskamper för Japan sköt han 55 mål, vilket ger ett högre målsnitt än Cristiano Ronaldos och Leo Messis.

Anfallaren slutade i landslaget år 2000, men klubblagskarriären var inte över för det.

Två decennier senare förlänger hans klubb Yokohama FC kontraktet över ännu en säsong. Trotjänaren som redan står i Guinness rekordbok som den äldsta målskytten på elitnivå (50 år och 14 dagar) får nu en chans att slipa till toppnoteringen.

26 februari fyller Miura 54 år. Dagen efter drar J-league igång igen.

Började med pappas filmer

– Förra säsongen kände jag glädjen i att spela fotboll under en tid då världen plågades av coronaviruset, säger han i ett pressmeddelande.

Kazuyoshi Miura var högst delaktig i att spela upp Yokohama i högsta divisionen 2019, men gjorde bara fyra ligamatcher i fjol. Enligt BBC drar laget 3000–4000 åskådare extra varje gång han är aktuell att starta.

Var det ska sluta är ännu oklart. Även om återhämtningen tar längre tid i dag än på 90-talet har Miura inte deklarerat att den kommande säsongen är hans sista.

Men hur allt började är lättare att slå fast. För 50 år sedan såg Kazuyoshi Miura sin pappas egenfilmade rullar från VM i Mexiko 1970 och inspirerades att bli som Pele.

– Jag blev en beundrare av brasiliansk fotboll. Från det att jag var liten ville jag leva som proffs, har han sagt till BBC.

ANNONS

Proppen ur mot USA? Sist Tre Kronor mötte dem i hockey-VM vann vi med 6-0! Den som vet mest vinner mest.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Oddset

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!