Prinsessa vill avslöja Fifa-korruption

Av: Frida Fagerlund

Publicerad:
Uppdaterad:
Prinsessan Haya bint al-Hussein.
Foto: TT
Prinsessan Haya bint al-Hussein.

Trots ny president har mutanklagelserna mot Fifa inte lagt sig.

Nu avslöjar NY Times att en av de som arbetar för att ta fram ny bevisning mot organisationen är kunglig.

Prinsessan av Jordanien samarbetar med en brittisk byrå för att avslöja fler fall av korruption.

Inför presidentvalet till Fifa i februari 2016 trodde många att det skulle stå mellan Gianni Infantino och Shejk Salman av Bahrain.

Organisationens rykte låg då i botten på grund av skandalen som blossade upp under sommaren 2015, då ett flertal medarbetare greps och sedermera tvingades lämna sina uppdrag.

Något överraskande blev den sistnämnde Salman avhängd tidigt under valet, sedan Prins Ali av Jordanien visat sig ha större stöd än förväntat.

Samarbetar med detektivbyrå

Det blev till slut schweizitalienaren Infantino som vann och kröntes till Fifas nya överhuvud. Men korruptionsanklagelserna har trots en ny president inte försvunnit helt och hållet.

En av de som arbetar för att ta fram mer bevismaterial gentemot Fifa är Prins Alis syster, Prinsessan Haya bint al-Hussein.

Hon är gift med miljardären Shejk Mohamed, emir och regent av Dubai. Under mer än ett års tid har hon samarbetat med en brittisk detektivbyrå, Quest, för att avslöja korruption inom den internationella fotbollen, enligt NY Times.

Foto: AFP
Infantino.
Prinsessan Haya bint al-Hussein vid hästtävlingarna Royal Ascot i England.

Quest ska ha träffat flera nuvarande och före detta Fifa-medarbetare och har även haft kontakt med USA:s federala utredningsbyrå (FBI).

Förlorade mot Blatter

Vad de har fått fram än så länge är oklart men president Infantino lär inte gå säker om det fortfarande pågår något fuffens bakom kulisserna.

Prinsessan Haya var involverad i sin brors kampanj inför Fifa-valet – båda gångerna. Prins Ali förlorade nämligen även i maj 2015, då mot Sepp Blatter som sedermera tvingades avgå.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.