Rivalbråket om allsvenske profilen: ”Krigsförklaring”

Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN
Värnamos Christian Järdler har hamnat mitt i Smålandsrivalernas ”krig”.
FOTBOLL

Det har blossat upp en infekterad fotbollskonflikt i Småland.

Bakgrunden: Öster försöker värva Värnamos kontrakterade tränare Christian Järdler.

– Detta är en krigsförklaring, säger Värnamos ordförande Kaj Larsson till Smålandsposten.

– Vi har hållit oss till kutym i branschen, säger Fredrik Gustafsson, sportsligt ansvarig i Östers styrelse till Sportbladet.

Traditionellt sett är Östers tydligaste rivaler i första hand Kalmar och Jönköping Södra. Men när de båda föreningarna spelar i högsta serien är det tydligaste rivalmötet det med Värnamo.

En rivalitet som tidigare varit av det vänligare slaget, flera spelare och tränare har gått mellan klubbarna på senare år, men som nu eskalerat till direkt fientlig.

Bakgrunden är tränarjakten inför nästa år. I fredags kunde Radio P4 Kronoberg avslöja att Öster var överens med Värnamos tränare, före detta allsvenske profilen Christian Järdler, till nästa säsong.

Värnamo, som har kontrakt med Järdler över nästa säsong också, är rasande.

– Detta är en krigsförklaring från Östers sida och man har gått bakom ryggen på oss helt och hållet, sa Kaj Larsson, ordförande i IFK Värnamo till Smålandsposten i helgen.

I dag kallade klubben till presskonferens och utvecklade sin ilska. De menar att Öster borde ha förhandlat med Värnamo direkt.

– Öster med (sportchef) Matias Concha i spetsen har inte visat prov på någon större moralisk medvetenhet. De har gått bakom ryggen på oss och förhandlat med Järdler utan vår vetskap, säger Kaj Larsson.

”Inte i min vildaste fantasi”

När det för tre veckor sedan stod klart att Öster var intresserade gick det chockvågor genom Värnamo.

– Jag tog för givet att det var en klubb högre upp i seriepyramiden och kunde inte i min vildaste fantasi tro att det var Öster, säger sportchef Thomas Lundqvist.

Men i Växjö känner man inte igen bilden av krigsförklaringar och svek. Fredrik Gustafsson, sportsligt ansvarig i Östers styrelse, men att man sköt kontakterna helt enligt boken.

– Vi har hållit oss till kutym i branschen. Redan förra året innan Järdler skrev på för Värnamo, när vår nuvarande tränare Thomas Askebrand kunde bryta sitt kontrakt, hade vi kontakt. När vi nu tittade på nästa år så kom Christians namn upp igen och vi kontaktade honom. Då fick vi reda på hans avtalslängd, säger Gustafsson till Sportbladet och fortsätter:

– Christian tog ett möte med Värnamo och sa då att han inte hade för avsikt att träna Värnamo nästa år och han fick då beskedet att klubben inte stoppar någon. Sedan dess har vi i tre veckor försökt få till ett möte med Värnamo.

”Förstår att det kan vara jobbigt”

De stoppade ingen – så länge de inte gick till Öster? Är det så man ska tolka det?

– Det får Värnamo uttala sig om, men känslan är att det blev oerhört känsligt när det var Öster. Jag förstår att det kan vara jobbigt, men Värnamo har haft flera gamla Östertränare hos sig.

Arbetsrättsligt pekar Öster på att tränare inte lyder under samma kontraktsregler som spelare och att man som tränare därmed lättare kan komma ur ett flerårskontrakt med uppsägningstider likt vanlig arbetsrätt.

Vad tycker ni om utspelen om krigsförklaring?

– Haha krigsförklaring är väldigt hårda ord. Det är synd, men det är deras ord. Att det skulle vara en krigsförklaring att vi är intresserade av deras tränare får stå för dem, säger Fredrik Gustafsson.

Öster ligger sexa i årets superettan-tabell medan Värnamo fortfarande inte kan känna sig helt säkra på nytt kontrakt trots att man är åtta med fyra omgångar kvar.

Sportbladet har varit i kontakt med Matias Concha som avböjt att kommentera ärendet.

ARTIKELN HANDLAR OM