Tobias Sana: ”Det händer inte igen”

Så ska slutsålda allsvenska premiären bli en fest

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
FOTBOLL

MALMÖ/GÖTEBORG. 35 000 åskådare ska göra allsvenska premiären till en fest.

Skräcken är en upprepning av skandalen från förra året när mötet mellan IFK Göteborg och Malmö FF bröts efter attacken mot Tobias Sana.

– Jag tror inte det händer igen, säger MFF-spelaren.

Sent på fredagskvällen hade antalet sålda biljetter till allsvenska premiären på Ullevi tickat över 34 000.

– Vi blir 29 000 i den blåvita klacken. Det är helt fantastiskt. Det är första matchen på tio år med så många. Det blir grymt, säger Änglarnas ordförande Peter Lindegren.

Varken han eller IFK Göteborgs säkerhetschef Mike Sahlenius bedömer riskerna för en upprepning av skandalen från 2016 på Gamla Ullevi när en åskådare på en av IFK Göteborgs sektioner kastade ett knallskott mot tidigare Blåvittspelaren Tobias Sana som speciellt stora.

”Inte sannolikt”

– Jag ser ingen sannolikhet att våra supportrar ännu en gång ska stoppa en match så att vi tappar tre poäng. Det är inte troligt att MFF-fansen skulle ge tillbaka tre poäng genom att bära sig dumt åt, säger Sahlenius. 

– Det var en enskild individ som förstörde förra året, men konsekvensen av det och hans straff (två månaders fängelse) tror jag avskräcker.

Vilka visitationer genomför ni?

– På klacksektionerna ska alla som kommer in visiteras. På de andra sektionerna sker visitationen mer selektivt. Vid Malmös insläpp är det MFF:s publikvärdar som genomför visitationen. MFF har ansvaret för säkerheten på sin sektion, säger Sahlenius.

Ett 90-tal publikvärdar, 70 ordningsvakter och en poliskommendering ska se till att premiären blir just en fotbollsfest.

Flytten från Gamla Ullevi till stora Ullevi innebär att IFK Göteborg fördubblar publikkapaciteten och gör ett nettoöverskott på runt två miljoner kronor, enligt sportchefen Mats Gren.

”De får göra vad de vill”

Tobias Sana, som finns med i Malmö FF:s trupp och väntas starta, har pratat om situationen inför den kommande matchen med lagets psykolog, Sverker Fryklund.

– Han stämde av med mig. Det är helt lugnt. Jag har lagt det bakom mig och tänker inte på det en enda sekund.

Det finns ingen rädsla?

– Verkligen inte.

Hur tror du att du blir mottagen?

– Jag bryr mig faktiskt inte. De får göra exakt vad de vill. Det är inget som berör mig. Jag vet vad jag gjorde för misstag. Det kommer aldrig hända igen. Jag är inte stolt över det jag gjorde.

Hur kommer Sana tas emot, Peter Lindegren?

– Jag tycker alltid det är härligt med total tystnad. I min värld är det starkare än att bua. Men det finns lika många sätt som vi är supportrar att visa vad vi tycker om Sana, säger Änglarnas ordförande.

Gjort bort sig

– I min värld har Sana gjort bort sig, men inte bara för det som hände för ett år sedan. Han agerade korkat då. Men har man kysst IFK Göteborgs klubbmärke så går man inte till en av de största rivalerna. Det är väldigt enkelt. 

Även om IFK Göteborg tackade nej till Tobias Sanas tjänster?

– Det är ingen faktor. Då flyttar man till Esbjerg, Randers, någon annan holländsk klubb. Annars visar man att den historia man haft, att man kysst klubbmärket, inte är värt någonting.

Om Sana inte hade kysst IFK Göteborgs klubbmärke tidigare hade det varit okej att flytta till Malmö FF då?

– Jag brukar nämna Philip Haglund som någon slags motpol. Han var ett superproffs. Han kysste inga klubbmärken, han var en professionell fotbollsspelare. Han gjorde allt han kunde för IFK Göteborg och jag hade inga problem med att han gick till Hammarby. Det handlar om hur man agerar och det får man stå för, säger Peter Lindegren.

ARTIKELN HANDLAR OM

Mats Gren

Malmö FF