Klart: Han assisterar Lagerbäck i Norge

Foto: Alley, Ned/TT / TT NYHETSBYRÅN

avSimon Sjöstrand

FOTBOLL

Ryktena har varit många.

Nu är det klart att Per Joar Hansen, 51, blir assisterande förbundskapten till Lars Lagerbäck, 68, i norska fotbollslandslaget.

– Hans personlighet skiljer sig från min, det är bra för dynamiken, säger Lagerbäck till Aftenposten.

När Lars Lagerbäck presenterades som ny förbundskapten i Norge slog han snabbt fast att hans assisterande tränare skulle komma från Norge.

– Det finns många goda skäl till det, sa Lagerbäck till norska VRG.

Per Joar Hansen har florerat som en av de hetaste kandidaterna till tjänsten och på måndagen bekräftades nyheten av norska fotbollsförbundet.

Hansen tillträder sin nya tjänst på onsdag.

”Stort förtroende”

– Det var ett stort förtroende att bli tillfrågad av Lars och Nils Johan (Semb, sportchef i norska fotbollsförbundet) att hjälpa Lars i hans nya jobb, säger Hansen till norska Aftenposten.

– Han är en av Europas mest framgångsrika förbundskaptener, och jag ser fram emot att se vad vi kan uträtta tillsammans, fortsätter Hansen.

51-åringen, som ledde det norska U21-landslaget till EM 2013 med flera spelare som nu är med i A-landslaget, har tidigare varit tränare i GIF Sundsvall.

Lagerbäck berättar att han känner sin nye kollega sedan tiden i Sverige.

Agera scout

– Jag är väldigt glad över att vi har landat den här lösningen. Hans personlighet är inte så lik min och det kommer att vara bra för dynamiken i gruppen, säger Lagerbäck till Aftenposten.

Även Nils Johan Semb tror att duon kommer att komplettera varandra väl.

– Lars har en hel del landslagserfarenhet, medan Per Joar har verkat länge inom klubbfotbollen. ”Perry” kommer också att få en hel del ansvar när det gäller scouting av spelare, säger Semb.

Hansens senaste tränaruppdrag var den norska storklubben Rosenborg, 2012–2014.