Dalkurd tilldöms segern i skandalmatchen

1 av 4 | Foto: CMORE
FOTBOLL

Matchen mellan Syrianska och Dalkurd avbröts efter skandalscener.

Nu tilldöms Dalkurd segern med 3–0‚ meddelar disciplinnämnden.

– Ett ganska väntat beslut, säger Syrianskas sportchef Can Melkemichel.

Det var i mötet mellan Syrianska och Dalkurd, på Södertälje arena i början av juni, som ett knallskott kastades in från hemmalagets läktare.

Bortalagets Richard Yarsuvat fick föras till sjukhus med lindriga skador och matchen avbröts när ställningen var 3–1 till Dalkurd.

– Jag vill porta de här personerna på livstid, sa Syrianskas ordförande Fikri Halef då.

Kort därpå valde Syrianska att bryta samarbetet med supporterorganisationen Gefe Fans, vilket bland annat innebär att Södertälje arenas östra läktare helt stängs ned.

”Säkerheten allvarligt äventyrad”

Nu har även slutresultatet i matchen fastställts.

Disciplinnämnden meddelade på onsdagsförmiddagen att Dalkurd tilldöms segern med 3–0.

"Det är klarlagt att matchen avbröts av huvuddomaren på grund av att en supporter till Syrianska kastat ett knallskott mot en spelare i Dalkurd och som huvuddomaren får förstås var skälet för beslutet att säkerheten på arenan var allvarligt äventyrad. Han beslutade också samma kväll att matchen inte skulle återupptas, dvs. vare sig samma dag eller nästa dag”, skriver nämnden.

”Skyller ifrån sig”

Syrianskas sportchef Can Melkemichel är inte förvånad över beslutet och anser att det överlag är rimligt.

– Jag tycker så klart att alla matcher ska avgöras på fotbollsplanen men i det här fallet var det upp till disciplinnämnden, säger Melkemichel.

Arbetet med att identifiera de supportrar som kastade knallskotten är ännu inte klart. I nuläget finns det inga planer på att återuppta samarbetet med Gefe Fans.

– Det är mycket snack på stan, de skyller ifrån sig och så vidare, säger Can Melkemichel.

– Men utredningen är inte riktigt klar än, det kommer bli andra åtgärder då. Det kan komma att bli så att vissa personer blir portade från våra matcher och eventuellt från alla arenor i Sverige.

ARTIKELN HANDLAR OM