Danmark till EM-final

Österrike missade fyra straffar totalt – Danmark till final

1 av 3 | Foto: AFP
FOTBOLL

Danmark är för första gången i en EM-final.

Men det krävdes ett straffdrama.

Väl där nollade den danska målvakten Stina Lykke Petersen österrikiskorna.

– Jag måste nypa mig i armen, säger Pernille Harder.

Det hade knappt gått tolv minuter när danskan Maja Kildemoes räddade en boll via handen och österrikiskorna fick chansen att ta ledningen på straff.

Men Sarah Puntigam visade på nervositet och sköt långt över mål. Något förbundskaptenen Dominik Thalhammer, som bytte ut Puntigam inför förlängningen, tror kan ha påverkat utgången.

– Det kanske förändrade matchen. Det påverkade spelaren och hennes insats. Vi spelade 120 minuter även i kvartsfinalen och är väldigt fysiska, så vi var trötta. Vi räckte inte till, säger han.

EM-nykomlingen Österrike tog sig till semifinalen efter att bara ha släppt in ett enda mål (i gruppspelsmatchen mot Frankrike) och visade än en gång på en stark defensiv. Efter 120 mållösa minuter kom istället avgörandet efter straffar.

Anfallsstjärnorna Nadia Nadim och Pernille Harder visade vägen för Danmark med fina straffar – medan Österrike inte lyckades sätta en enda.

Efter tre missade straffar av österrikiskorna, varav målvakten Stina Lykke Petersen räddade två, kunde Danmark jubla över den första EM-finalen i historien.

Simone Boye Sörensen, nyförvärv i allsvenska FC Rosengård, slog in den avgörande straffen.

– Jag kan inte fatta att vi är i final. Jag måste nypa mig själv i armen. Det är helt galet, historiskt, säger Pernille Harder i danska TV2.

Danmark hade tidigare tagit sig till semifinal som bäst – fem gånger om dessutom – och slogs ut just i semifinal och efter straffar i det senaste Europamästerskapet i Sverige 2013.

Nederländerna möter England i den andra semifinalen. Följ den här!

ARTIKELN HANDLAR OM