Saknas: Ett affischnamn

Tibbling: ”Jag tror att det är positivt att många tar ansvar”

Foto: Pontus Orre / AFTONBLADET
John Guidetti och Simon Tibbling för två år sedan
FOTBOLL

LUBLIN. Guldlaget för två år sedan hade John Guidetti – årets upplaga saknar ­Victor Nilsson Lindelöf. 

Men U21-landslaget trivs med att vara mer anonyma.

–  Jag tror att det är ­positivt för den här gruppen att många tar ansvar, säger Simon Tibbling. 

U21-landslaget har landat i Polen. Truppen anlände till Lublin, där de kommer att ha sin bas under mästerskapet, i går eftermiddag och genomförde en kortare träning. 

På fredag väntar premiär mot England och Håkan ­Ericson hoppas på bättre spel än i genrepet mot Danmark. 

Förbundskaptenen har ­sedan länge delat in sina ­spelare i två olika typer,
så kallade rubrikspelare och kontinuitetsspelare. Inför EM 2015 valde förbunds­kaptenen bort några ”medie­namn”. Till mästerskapet i Polen är ­rubrikspelarna ­ännu färre.

–  Rubrikspelare menar vi är bra på en kvalitet av de fem delarna vi delat in fotbollen i: anfall, försvar, defensiv/­offensiv, omställning och ­fasta situationer. Vi har under det här bygget jobbat med­vetet med att vi måste ha ­spelare som är klart godkänd i alla fem kvaliteterna, men som också besitter spetsegenskaper, säger Ericson. 

”Annorlunda nu”

Alexander Isak är en sådan ”rubrikspelare” som inte fick plats i truppen och årets U21-upplaga saknar nu ett stort ­affischnamn. För två år sedan hade truppen John Guidetti som tog mycket plats både på och utanför planen. 

– Det är annorlunda personer nu. Det går väl inte riktigt att ta Guidettis roll. Han har väl en egen roll tror jag, säger Simon Tibbling.

–  I den förra gruppen hade vi ett par karaktärer som var oerhört starka, som syntes mycket och tog mycket plats. Här är det väl mer jämnt fördelat. En hel grupp som tar ansvar. 

”Ska inte ändra sig”

Kristoffer Olsson, som av många ses som lagets största stjärna, är inne på samma spår. 

– Det är olika personlig­heter, men det viktigaste är att alla kan hänga med var­andra och har kul. Man ska ­inte ändra sig, alla är sig ­själva och det är det viktigaste, ­säger han och fortsätter: 

–  Det var väl inte så att vi hade de största stjärnorna ­senast heller. Nu är det väl kanske ännu mindre, sam­tidigt som vi kanske har gjort ännu bättre resultat i kvalet. Men jag gillar inte att jäm­föra sådär, det är annorlunda ­spelare och ett helt nytt lag. 

Spelarna ser dock ingen nackdel med att det inte finns någon självklar stjärna och ledare. 

–  Jag tror att det är fler ­spelare som fokuserar väldigt mycket på vad de gör på planen. Vi leder tillsammans och det är jämnt fördelat, ­säger Tibbling. 

Är det positivt att det är mer jämnt?

–  För den här gruppen tror jag det. Många tar ansvar och vill vara delaktiga och visa på planen vilka de är.

Guide: Allt inför U21-EM – tv-tider, grupper, spelschema