Så hyllas ÖFK efter avancemanget

avFilip Durefelt

FOTBOLL

Östersund har kvalificerat sig för Europa Leagues slutspel.

Nu hyllas sensationslaget även utanför Sveriges gränser.

”Ett svenskt fotbollsmirakel”, skriver norska Aftenposten.

Efter 2–0-segern hemma mot Zorja Lunansk är Östersunds FK, med en omgång kvar, redan vidare från gruppen.

Utöver två segrar mot ukrainarna har det jämtländska laget slagit Hertha Berlin och kryssat mot Athletic Bilbao. Och att sextondelsfinal nu väntar för klubben som bildades först 1996 och gör sitt första Europa-äventyr går inte obemärkt förbi utanför Sveriges gränser.

”Lilleputten är klart för avancemang redan före sista matchen i gruppspelet” skriver den norska tidningen Aftenposten och kallar det ”Det svenska fotbollsmiraklet”.

Satt staden på fotbollens Europakarta

Danska Ekstrabladet menar att Östersund nu inte bara är känt för sporter på snö.

”Östersund är inte något man normalt förknippar med fotboll. Men fotbollslaget från skidsportsstaden har på allvar satt staden på fotbollens Europakarta”, skriver man.

Med en engelsk tränare i Graham Potter har Östersund föga förvånande dragit till sig uppmärksamhet från de brittiska öarna den senaste tiden.

”Potter, den 42-årige engelsmannen, har trotsat oddsen och hållit de otippade svenskarna obesegrade hemma i grupp J. Nu är de vidare till slutspelet”, skriver The Telegraph.

Bleacher Report skriver att ”historia skrevs av det svenska laget Östersund, som fortsatte en magnifik debutsäsong i Europa League genom att nå sextondelsfinal”.

Lottningen till slutspelet sker den 11 december klockan 13.00.

Se Europa League på Eurosport och Kanal 9 - eller online på dplay.se.

Så spelar Östersund i Europa League 00:17
ARTIKELN HANDLAR OM