Klubbarna vill utöka damallsvenskan – kan ändras till 2021

avDaniel Sörensen

”Utöka antalet lag i damallsvenskan”.

Så låter det när majoriteten av alla lag i de två högsta serierna får säga sitt.

När Radiosporten ställde frågan till ledare hos de 26 klubbarna svarade 18 ja och bara två nej.

I dagsläget spelar tolv klubbar i damallsvenskan – men det kan bli ändring på det i framtiden. Åtminstone hoppas ledare i majoriteten av de 26 lag (14 i elitettan) som spelar i de två högsta divisionerna att så blir fallet.

När Radiosporten har ställt frågan till dessa ledare säger 18 stycken att de vill utöka antalet lag i ligan, medan två sa nej och sex stycken var osäkra.

Frågan har framkommit tidigare

De lag som är positiva till en utökning framhåller fördelarna att lagen får spela fler matcher under en säsong samt att det är bra för svensk fotboll att fler unga spelare får chansen att spela på den högsta nivån.

De som ställer sig emot förslaget menar i stället att en utökning av antalet lag medför att klubbarna får fler bortamatcher under säsongen, vilket påverkar klubbarnas ekonomi. Samtidigt ställer de sig tveksamma till kvaliteten på de lag som eventuellt skulle komma in som 13 och 14 i ligan.

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Linda Wijkström

Enligt Linda Wijkström, generalsekreterare för elitklubbarnas intresseorganisation EFD, ska frågan redan ha diskuterats kort under en tränarkonferens i våras, och den kommer att tas upp igen på en ordförandekonferens nästa vecka.

– Ger klubbarna oss det uppdraget kommer vi naturligtvis att lägga fram förslaget till svenska fotbollförbundet att tillsätta en serieöversyn, säger hon till Radiosporten.

”Ska vara en tydlig majoritet”

– Är det en stark majoritet som är tydlig med att vi ska börja sondera så gör vi det. Sen hur många procent det ska vara... det är klart att det ska vara en tydlig majoritet som verkligen vill att vi ska lägga tid och resurser på att ta frågan vidare, fortsätter hon.

Om ett seriöst förslag skulle läggas fram under nästa års representantskapsmöte hos fotbollsförbundet, samt godkännas, skulle en damallsvenska med fler lag rent teoretiskt kunna påbörjas säsongen 2021.

ARTIKELN HANDLAR OM