Mejla

Johanna Frändén

Frändén: Därför ska han vinna Aftonbladets Guldbollen

Publicerad:
Uppdaterad:

Bara dagar kvar till Fotbollsgalan.

Sportbladets profiler tycker till om vem de tycker ska vinna Guldbollen.

Enligt Johanna Frändén ska Andreas Granqvist få priset.

Vem ska bära Sverige post Zlatan? Frågan hade ställts otaliga gånger efter Ibrahimovics landslagsfarväl 2016. I somras fick den ett lika oväntat som självklart svar: En 33-årig hemvändande superettan-spelare från Påarp, så klart.

Under ett helt VM-kval, där landslagskollegorna växlade form, höll Andreas Granqvist hela tiden fortet. När han krönte förra hösten med att stå emot varje italiensk attack på San Siro var det lätt att tro att vi sett det bästa av honom. Men play off-matcherna mot Italien var blott antipasti inför sommarens äventyr i hans hemland Ryssland. Under en vidunderlig VM-sommar var Andreas Granqvist störst av alla svenskar – och längst av alla barrträd.

Straffmålet mot Sydkorea i den nervösa inledningsmatchen blev nyckeln som öppnade dörren till en VM-succé. Andreas Granqvist klev fram till straffpunkten med nio miljoner mästerskapsdrömmar på sina axlar utan att vackla. När Victor Nilsson Lindelöf blev sjuk och Pontus Jansson fick hoppa in stod Granen som en konstant garant för ordning i den svenska backlinjen.1 av 7 | Foto: Maja Suslin /TT / TT NYHETSBYRÅN

Att jämföra transfersummor och klubbadresser är en tacksam syssla när man vill bedriva opinion kring pristagare i fotboll. Andreas Granqvist är, av förklarliga skäl, varken etta eller tvåa på den listan. Men om det är någon gång en novemberfirande nyallsvensk mittback ska ha landets finaste fotbollspris är det förstås i år.

Det som talar både för och emot är att han vann Guldbollen förra året – när han kanske inte skulle ha haft den. Skriverierna och uppropen kring Emil Forsbergs uteblivna pris la sig som en våt filt över hela Fotbollsgalan och Andreas Granqvist fick nästan be om ursäkt för juryns val.

Han, och hela fotbollssverige, förtjänar ett värdigare avrundande av en karriär som nådde zenit just när den skulle landa i superettan.
Det sägs att det odlas 200 miljoner granar varje år i Sverige, men i år växte sig en lite större än alla andra. Berättelser som den om Andreas Granqvist skrivs högst en gång per generation. Klart Granen ska ha Guldbollen.

Reporter: Johanna Frändén

Publicerad: