Planen: Ska skicka fans till Auschwitz

Direkt order från ägaren – får ett ultimatum

FOTBOLL

Chelsea vill inte straffa sina rasistiska fans.

De vill utbilda dem.

– Annars kommer de aldrig att förändras, säger ordföranden Bruce Buck om planerna att skicka dem till Auschwitz.

I september förra året skämde ett antal Chelsea-anhängare ut sig genom att sjunga antisemitiska ramsor mot rivaliserande Tottenhamsupportrar.

Chelsea gick snabbt ut och tog avstånd från deras beteende.

Sedan dess har man övervägt att straffa dem genom att dra in deras säsongskort och på så vis förbjuda dem från att fortsätta gå på matcherna. Men nu ser man ut att välja en helt annan väg – nämligen att utbilda dem i stället.

Engelska medier rapporterar att klubben – på direkt order från miljardären och ägaren Roman Abramovic, som är av judisk härkomst – planerar att skicka dem på utbildningsresa till koncentrationslägret Auschwitz.

Koncentrationslägret Auschwitz

”Kanske bättrar sig”

Detta bekräftas av ordföranden Bruce Buck.

– Om vi bara straffar folk så kommer de aldrig att förändra sitt beteende. Om vi gör så här i stället, så kanske de inser vad de gjort och blir benägna om att bete sig bättre i framtiden. Tidigare har vi stängt av supportrar i tre år, nu säger vi åt dem att: ”Ni har gjort något fel. Nu är det upp till er. Antingen stänger vi av er, eller så får ni spendera lite tid med våra etiskt ansvariga och inse vad ni gjort för fel”, säger Buck till The Sun.

Stöttas av FSF

Chelseas officiella supporterförening ”The Chelsea Supporters Trust” står bakom initiativet. Det gör även engelsk fotbolls gemensamma supporterorganisation FSF (Football Supporters Federation).

– Vi har länge förespråkat och främjat pedagogiska lösningar på de här rasistiska problemen. Vi är helt eniga med Chelsea om att tillträdesförbud inte är lösningen för att förändra folks beteende och attityd. Vi hoppas att fler klubbar tar efter, säger en talesperson från FSF.

Siffrorna som visar Premier leagues överlägsenhet 00:38
ARTIKELN HANDLAR OM