Sverige överklagar Uefas Danmark-dom

Foto: Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN

avEmil Carlsvärd, Filip Durefelt

FOTBOLL

Svenska fotbollförbundet överklagar Uefas dom mot Danmark efter den inställda VM-kvalmatchen och vill se hårdare straff.

Det meddelade SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand i dag.

– Vi anser att beslutet lämnar dörren öppen för att nationsförbund i framtiden kan göra samma sak som Danmark, säger Sjöstrand.

VM-kvalmatchen mellan Sverige och Danmark i oktober ställdes in sedan de danska spelarna strejkat för att man inte kom överens med det danska fotbollsförbundet om ett nytt kollektivavtal.

En månad senare kom domen från Uefa: Sverige tilldöms segern med 3–0, medan Danmark fick böta 20 000 euro men inte slängdes ut ur VM-kvalet.

”Principiellt viktig fråga”

Det är det straffet som SvFF nu överklagar till Uefa Appeals Body.

– UEFA har dömt rätt när man kommit fram till att Danmark brutit mot gällande regelverk. Däremot står inte de utdömda sanktionerna i proportion till brottet. Vi anser att beslutet lämnar dörren öppen för att nationsförbund i framtiden kan göra samma sak som Danmark. Det är principiellt viktigt för all fotboll, oavsett om det är dam- eller herrfotboll, att denna dörr stängs, säger generalsekreterare Håkan Sjöstrand i ett uttalande på förbundets hemsida.

När Sportbladet talar med Håkan Sjöstrand utvecklar han sitt resonemang.

– Danmark har fått en villkorad uteslutning ur UEFA-arrangerade tävlingar, det vill säga om det här inträffar igen då blir danska damlandslaget uteslutet. Men för oss är det här en betydligt större fråga än den enskilda matchen. Det här handlar om fotbollen i stort. Som domen är nu innebär det att nationer kan göra så här vid ett tillfälle, och så vill inte vi att man ska använda landskamperna.

Sjöstrand vill inte avslöja vad för straff han och förbundet vill att Danmark ska få.

– Hur och vad de kommer fram till, det överlåter vi till den instansen (Uefa Appeals Body) som ska döma det här. Om det innebär en direkt uteslutning eller högre bötesbelopp, det får vi se, säger han.

Har ni pratat med Danmark?

– Jag har naturligtvis informerat min motsvarighet i Danmark om det här. Det har vi gjort.

”Alla står bakom den här överklagan”

Svenska Fotbollförbundet lämnade in sin formella överklagan i går, ett beslut hela förbundet står bakom.

– Vi har informerat Svenska Fotbollförbundets styrelse, och alla står bakom den här överklagan.

Vad hoppas ni få för besked från Uefa?

– Vi hoppas att man tar till sig de argument och det vi fört fram. Att man förstår och ser det här i ett större perspektiv än den enskilda matchen, säger Sjöstrand.

ARTIKELN HANDLAR OM