Det mesta sitter i våra huvuden

FOTBOLL

Johan Andersson om Hammarbys kris: En enorm press

Bottenplatsen i allsvenskan sliter på Hammarbys fans - och spelare.

Det har den gjort en längre tid.

- Vi har inget självförtroende och springer omkring på planen utan att ens vilja ha bollen, säger mittbacken Johan Andersson.

Foto: Stefan Jerrevång
Fjolårets mästare Hammarby ligger sist i allsvenskan och en vändning verkar långt borta. "Jag har aldrig upplevt något liknande", säger mittbacken Johan Andersson.

Dagen efter förlusten i Örebro är det tungt hos Hammarby.

Tränaren Anders Linderoth sade redan efter slutsignalen att de testat allt - från fotbollsträning till grillkvällar, men att de inte hittat någonting som fungerar.

Spelarna funderar och börjar känna en allt större press.

Från sig själva, styrelsen och publiken.

”Vi måste kriga”

- Jag har aldrig upplevt något liknande, det tror jag inte någon av oss har. Vi måste kriga och jag hoppas att det släpper på lördag, vinner vi då tror jag att det är vändningen, säger Johan Andersson.

- Vi har en enorm press på oss, det gäller att vi hanterar den. Men det har vi ju inte klarat hittills, säger han.

Hur länge har det inte fungerat?

- Länge, det har inte stämt på hela säsongen. Självförtroendet saknas. Det mesta sitter i huvudet, man blir tung i benen fortare än i fjol. Jag vet inte heller hur vi ska få tillbaka självförtroendet, det kanske räcker med att vi vinner med 1-0 så sitter allt igen.

Flest insläppta mål

På lördag möter laget Sundsvall på Söderstadion och det är näst intill ett krav att de vinner.

Efter elva omgångar har de regerande mästarna bara nio poäng och släppt in flest mål i allsvenskan.

”Spela eget spel”

Ett trendbrott måste ske om Hammarby ska hinna avancera till mittpartiet av tabellen innan serien är över.

- Jag rekommenderar dem att gå tillbaka till grundspelet och göra det så enkelt som möjligt. Spelarna tappar självförtroende och då brister tron på det egna kunnandet. De måste tillbaka till vad de kan och ha en frihet att lösa problemen på planen, inom grundstrukturen, säger idrottspsykologen Åke Fjellström.

- Spelarna måste låta sina egna mål styra, se vad de kan göra. Inte lyssna på vad andra tycker utan spela sitt eget spel. Om var och en är målinriktad blir hela laget det.

På lördag spelar Hammarby den tolfte omgången, en match innan serien vänder. Frågan är om det även är vändningen för Bajen.

Experterna om Hammarbys ras

Anna Carlsson

ARTIKELN HANDLAR OM