AVSLÖJAR: IFK Göteborg nobbade skyttekungen

Foto: BILDBYRÅN
Wanderson do Carmo.
FOTBOLL

ALGARVE/MARBELLA. IFK Göteborg, som är på jakt efter anfallare, och även flera andra allsvenska klubbar blev erbjudna forne skyttekungen Wanderson do Carmo, 31, som ville återvända till allsvenskan.

Men Blåvitt tackade nej.

– Det är en jättebra spelare, men vi försöker bygga ett yngre lag, säger sportchefen Mats Gren.

Efter en något trög start hösten 2007 sedan han kommit till Göteborg från Brasilien lossnade det sedan rejält för Wanderson do Carmo i Gais.

Den kvicke, tekniske anfallaren med de fina frisparkarna, gjorde nio allsvenska mål sin första hela säsong för att året efter, 2009, bli delad allsvensk skyttekung (med Tobias Hysén).

Bra lön i Krasnodar

Karriären tog så småningom brassen vidare till svenskkolonin Krasnodar där Wanderson blev rysk skyttekung 2013 och tjänade mycket stora pengar.

Men nu kan Sportbladet avslöja att brassen och hans familj, hustrun Samara och döttrarna Sofia och Ayla, velat flytta ”hem” till Göteborg och Sverige de senaste veckorna.

Hammarby, som just nu är på match- och träningsläger i Algarve, är en av klubbarna som blivit erbjuden Wandersons tjänster.

– Det är en riktigt bra spelare fortfarande, men jag har en stram budget jag behöver hålla. Vi hade behövt tappa ett par spelare för att kunna lösa det ekonomiskt, säger Hammarbys sportchef Jesper Jansson.

– Dessutom fick jag uppfattningen att han helst ville flytta tillbaka till Göteborg.

IFK Göteborg är på jakt efter anfallare men gjorde en liknande bedömning som Hammarby:

”Hög prislapp”

– Wanderson passar inte riktigt in i den profil och struktur som vi försöker bygga upp just nu, säger sportchefen Mats Gren. Men det är en jättebra spelare fortfarande.

– Det lät som han ville hem till Göteborg men han har också en prislapp som vi hade haft svårt att klara av.

– Vi behöver anfallare, men jag har sagt att vi kommer vänta lite längre för att se vad som händer efter att de flesta transferfönstren har stängt i Europa, säger Gren.

IFK Göteborg kommer dock inte kunna vänta in Wanderson do Carmo. Den 31-årige brasilianske anfallaren blev under onsdagen klar för turkiska Alanyaspor efter att han fått tillåtelse av Dynamo Moskva, som han kom till i somras, att bryta avtalet.

Lite närmare Ingebrigtsen

Blåvitt har i stället kommit något lite närmare en värvning av Mikael Ingebrigtsen från Tromsö. Den 21-årige yttern/anfallaren med meriter från norska U21-landslaget har ett kontrakt som går ut sommaren.

– Klubbarna har kommit lite närmare varandra, men jag tänker inte tänja på mina ekonomiska ramar, säger Mats Gren.

Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (iPhone)
Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (Android)

Spelschema allsvenskan 2018 00:20
ARTIKELN HANDLAR OM