De förtjänar inte platsen

FOTBOLL

Mr Frölunda Kristiansson till attack mot IFK Göteborg

GÖTEBORG

Citaten är klassiska. Åsikterna kontroversiella.

Förre klubbdirektören Bertil Kristiansson är saknad.

I morgon kvalar hans Västra Frölunda mot IFK Göteborg.

- Som Blåvitt spelar och klubben sköts förtjänar de inte platsen i allsvenskan, säger han.

Foto: Västra Frölundas förre klubbdirektör Bertil Kristiansson vill inte se IFK Göteborg i allsvenskan nästa år.

31 mars 1999 lämnade han tjänsten som klubbdirektör i Frölunda.

Under Kristianssons ledning tog sig den lilla kvartersklubben från västra Göteborg upp i allsvenskan, åkte ur och kom tillbaka. Gång på gång.

I morgon kan det vara dags igen. Men den här gången med Bertil Kristiansson, 66, numera anställd på Bingolotto, som mycket intresserad åskådare.

Det finns många i Fotbollssverige som absolut inte vill ha upp Västra Frölunda i allsvenskan.

- Det där är rent skitsnack. Det är inte hur stor publik eller hur många sponsorer man har som avgör vilken serie man ska spela i. Det är kvalitén på verksamheten. Om Frölunda besegrar Blåvitt så har vi spelat till oss platsen. Vi har inte vunnit den på bingolotto.

Vilken förening förtjänar att spela i allsvenskan?

- Som IFK Göteborg ser ut i dag hör de inte hemma i allsvenskan. Spelet mot Kalmar var beklämmande. De har ju inget eget spel. Jag förstår inte hur de har kunnat misslyckas så enormt. De hade en hel stad bakom sig och har haft 100 miljoner kronor i kassan. De har helt vanskött verksamheten.

"Fel spelare"

Vilka bär skulden?

- Roger Gustafsson är givetvis en huvudperson, men i slutändan är det styrelsen som saknat rätt fotbollskunskaper.

Vad är det som gått snett den här säsongen?

- Jag har satt kaffet i halsen när jag läst om nyförvärven. Först tog de hem Erra (Peter Eriksson) och Jonas Henriksson, som är en ambtiös kille, och sedan Långås och Marino Rahmberg. Det är inte de spelarna Blåvitt ska ha. De hade jag inte ens tagit till Frölunda när jag var klubbdirektör där.

Imponerad av Dif

Kristiansson imponeras av storklubbar som går sin egen väg, trots att det gör det med dyra värvningar.

- Djurgårdens satsning hittills är väldigt bra. Den har varit ett lyft för svensk fotboll. Malmö FF har också visat att det går att ramla ur, satsa på nytt och sedan framgångsrikt och klokt investera och lyckas.

Hos svenska mästarna Djurgården har Bertil Kristiansson hittat en ledartyp som skiljer sig från mängden.

- Jag gillar Zoran Lukic. Han står för något annorlunda i svensk fotboll. Dessutom vågar han säga vad han tycker. Han hymlade inte, han sa att Djurgården skulle till Borås för att hämta SM-guldet.

Finns det för många ja-sägare i svensk fotboll i dag?

- Absolut. Jag gillar inte de som inte tar ställning i någon form. Det finns inte så många idrottsledare längre som Erik Persson (Malmö), Stig Svensson (Öster) eller Stig Nilsson (Halmstad). Jag har suttit i SEF:s (Svensk Elitfotboll) styrelse och där fanns för många mesar.

Det Bertil Kristiansson fruktar allra mest just nu är om hans favoritsspelare Hasse Blomqvist hamnar i IFK Göteborg nästa säsong.

- Blåvitts spelstil är helt fel för honom. Så högt kommer ju aldrig Hasse Blomqvist kunna hoppa. Det krävs tre Hasse Blomqvist för att nå den lägsta bollen som Blåvitts backlinje spelar upp. Om han ska byta klubb ska han till ett lag som spelar bollen efter marken.

Klassiska sågningar

Mer om kvalet till allsvenskan:

Michael Wagner

ARTIKELN HANDLAR OM