Alfelt: Ett av fem svensklag har en realistisk chans

Av: Stefan Alfelt

Publicerad:
Uppdaterad:

MALMÖ. Fem svensklag med chans att ta sig in i Uefacupens gruppspel.

Tyvärr vågar jag inte tro på fler än att ett lyckas – men ett är bra nog.

Spontant går mitt tips till AIK även om det absolut inte är lätt att spela mot israeliska lag i oroliga Tel Aviv.

Jag minns hur det var med MFF mot Maccabi Haifa 2005 (matchen fick av säkerhetsskäl inte spelas i klubbens hemstad). MFF gick vidare på 2–2, efter 3–2 i Malmö, men det var med stor hjälp från en släpphänt israelisk målvakt.

Israels topplag är absolut i klass med allsvenskans fotbollsmässigt men svårigheterna med att spela där är mer den annorlunda miljön med ett ständigt och påtagligt terrorhot man aldrig kan nonchalera.

Mentala biten avgörande

Stämningen i stadion under MFF-matchen var tät, snudd på rå eller till och med periodvis hatisk med en skärpa som inte riktigt kan liknas vid publikreaktionerna i allsvenskan.

AIK i nuvarande form har absolut minst en 50/50-chans att ta sig vidare men mycket kommer att handla om hur spelarna hanterar de mentala prövningarna vid sidan av under förberedelserna.

Ska jag fortsätta mitt tippande rankar jag de andra fyra lagens chanser till avancemang så här:

Helsingborg: Knappast, men en liten möjlighet finns allt. Heerenveen är ett av dessa lag som vi ofta har en tendens till att underskatta eftersom det spelar i en liga som alltid vinns av ett fåtal riktiga topplag.

Typ Ajax, PSV Eindhoven och Feyenoord.

Ett klassiskt misstag. Heerenveen är ett betydligt mycket bättre lag än att det ska utsättas för en arrogant missbedömning.

Ändå finns ett litet hopp för HIF beroende på den rutin som finns i truppen och spetsen framåt med Henke Larsson och den allt bättre Razak Omotoyossi.

Hammarby: Knappast troligt – allt måste stämma för Bajen.

Sporting Clube de Braga är precis som Heerenveen en sånt där duktigt lag som inte varit tillräckligt bra för att utmana ligans absolut bästa.

Defensivt, Bajen

Anonymt för de allra flesta utanför Portugal men fyllt av bollskickliga dribblers som älskar att dominera och låta motståndarna jaga sig trötta.

Lagets stjärna João Pinto är naturligt nog inte lika bra som under sina glansår men fortfarande tillräckligt bra för att styra upp ett anfallsspel med för motståndarna ständigt jobbiga tempoväxlingar.

Hammarby måste få till en tät defensiv som stoppar portugisernas instick och försök till löpningar genom Bajens backlinje.

Får man Bragas sydamerikanska bolltrollare ur humör öppnas också möjlighet till ett eget anfallsspel för Hammarby.

Vilket absolut ingen lätt uppgift mot spelare som när som helst kan växla om från omständligt bollhållande till blixtrande one-touch.

Elfsborg: Skulle gärna tro på en chans för boråsarna men kan inte.

Dynamo Bukarest är ett lag med resurser som är helt överlägsna svenska lags. Truppen innehåller massor av kvalitet och på sin hemmaarena spelar man inför en stor och fanatisk publik.

Bragd om Häcken går vidare

Ett välorganiserat lag som har inlett säsongens ligaspel med en förlust på fyra matcher, mot serieledande Vaslui. Dynamo har dessutom stor erfarenhet av internationellt cupspel.

Häcken: Inte skuggan av en chans.

Spartak Moskva bygger ett lag på ett starkt inhemskt kollektiv och kryddar med lite brasiliansk elegans.

Klubben har enorma resurser och en målsättning att bli bäst i Europa.

Skakar Häcken om detta storlag är det en ren bragd.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.