Så firar IFK Göteborg i natt

FOTBOLL

Tidernas guldfest planeras

GÖTEBORG. I kväll kan det bli tidernas party i Göteborg.

Efter den klassiska middagen på Kamratgården väntar nattklubben Valand.

– Om vi vinner kan firandet hålla på i veckor, säger Blåvitts marknadschef Hans Lundberg.

Hemlighetsmakeriet kring dagens drama är stort. Klart är att IFK Göteborg har planerat för två olika scenarier – en guldfest modell större och en vanlig säsongsavslutningsmiddag om laget inte skulle vinna allsvenskan.

– Jag vet ingenting om det där och vill inte veta heller. Nu koncentrerar vi oss bara på matchen, allt annat är totalt oviktigt. Det får vi ta senare, säger sportchefen Håkan Mild.

Lasse Kronér

Men bakom kulisserna pågår febril aktivitet. Kamratgården är förberedd för pyttipanna, champagne och Lasse Kronér.

– Det blir nog ganska spontant i så fall och vi har viss rutin på det där. Vi har ju vunnit allsvenskan förut, säger marknadschefen Hans Lundberg.

Sedan lång tid tillbaka har supporterklubben Änglarna bokat nattklubben Valand i kväll.

– Vi har haft en dialog med IFK under hösten om en gemensam avslutningsfest. Tanken är att spelarna ska ansluta efter att de har varit på Kamratgården, oavsett hur det går i matchen, säger Änglarnas ordförande Anders Almgren.

Stor fest – i morgon

Men det är i morgon som den stora festen är planerad. Då är det tänkt att laget ska åka i en guldutsmyckad buss utan tak från Ullevi och genom centrum, för att slutligen nå Götaplatsen längst upp på Avenyn.

Där ska tv-profilen Ingvar Oldsberg presentera spelarna en och en inför uppskattningsvis 30 000 människor. Allmänheten kommer att bjudas på pyttipanna och cider.

På kvällen väntar festvåningen på Valand.

– Den officiella SM-guldfesten ska hållas här om allt går vägen för Blåvitt. Det är klappat och klart och det kan bli en rackarns resa i dagarna två, bekräftar restaurangchefen Martin Lendahl.

Hans Lundberg:

– Om vi vinner hoppas jag att göteborgarna firar i flera veckor, men det gäller förstås inte våra spelare.

ARTIKELN HANDLAR OM