Så slår vi Ryssland

FOTBOLL

Backlinjen känslig för skador: ”Kommer förlora alla matcher”

LUZERN/LUGANO. En svag trebackslinje, känslig för skador och avstängningar. Där finns nyckeln till svensk seger mot Ryssland.

– Vi är det sämsta laget i hela EM tillsammans med Österrike, säger ryske journalisten Oleg Vinokurov.

Ryssland gick till EM tack vare att England släppte in ett ödesdigert 2–3 mål mot Kroatien.

De ryska journalister Sportbladet talar med under EM-lottningen har följaktligen inga större förväntningar på holländske förbundskaptenen Guus Hiddinks manskap.

– Vi är det svagaste laget i hela EM tillsammans med Österrike. Vi åker dit för att få erfarenhet inför VM 2010, säger Oleg Vinokurov på Presing Agency i Moskva.

Inför lottningen hoppades Oleg Vinokurov på en grupp med Holland, Tyskland och Italien.

”Förlora alla matcher”

– Vi kommer ändå att förlora alla våra matcher, då kan vi lika gärna göra det mot de bästa lagen, sa Oleg till Sportbladet i lördags.

Nu blev det Grekland, Sverige och Spanien i stället.

– Spanien och Sverige är favoriter. Men det kan också bli Sverige och Grekland som går vidare, .

Även om Ryssland bara släppte in sju mål i kvalet är defensiven lagets svaghet. Trebackslinjen är långsam och slarvig, och det saknas alternativ om någon av de tre ordinarie blir skadad eller avstängd.

– Backlinjen är en katastrof. I hela truppen finns bara 4–5 försvarsspelare, suckar Oleg Vinokurov.

Mycket kvar att lära

Den svenske förbundskaptenen Lars Lagerbäck protesterar inte när Sportbladet förmedlar uppgifterna vidare.

– Ryssland är det lag i gruppen jag sett minst av de senaste åren. Men de har alltid försökt att spela bollen, har ett bra passningsspel och ganska tekniskt skickliga spelare.

Kan ni utnyttja deras svaga defensiv?

– Det får vi se. Nu ska vi att plocka in videos och sedan får någon följa deras träningsmatcher. Jag kan för lite för att uttala mig om det, säger Lars Lagerbäck.

Förbundskapten Guus Hiddink medger att hans unga lag har mycket kvar att lära.

”Lag utan stjärnor”

– Vi har ett lag utan enstaka stjärnor. Jag har en ganska jämn grupp om

30-35 spelare att välja mellan. Men många av de saknar erfarenhet från mästerskap. Nu är det min uppgift att få de målmedvetna. Nu ska de skjuta fram bröstkrogen och visa vad de kan, säger Hiddink.

Så bra är Ryssland

Målvakt

Den lagdel där Ryssland är bäst rustade. Bakom stjärnan Igor Akinfeev fyller Vladimir Gabulov på. Han stod i den sista kvalmatchen mot Andorra (seger med 1–0).

Försvar

Kanske slutspelets sämsta. Tvillingbröderna Berezutski flankerar Sergei Ignashevich och ingen i trion är särskilt erfaren, kvick eller spelskicklig.

Mittfält

Yttrarna är offensivt lagda och fyller mer än gärna på i spelvändningarna. Av innermittfältarna ses Zyrianov och Semshov som defensiva och Bilyaletdinov som den mer offensive.

Anfall

Anfallet är riktigt hyfsat. Kerzhakov lämnade ryska ligan för La Liga förra säsongen och har utvecklats mycket. Arshavin är förmodligen lagets mest tekniske spelare.

Avbytare

Roman Pavlyuchenko och Dimitri Sychev utmanar främst om en plats i startelvan. Två kompetenta spelare som har gjort bra i från sig i kvalet.

Förbundskapten

Guus Hiddink är hyllad i Sydkorea, Australien, sitt hemland – och numera också i Ryssland. Efter att ha fört det unga ryska laget till sommarens EM-slutspel ses holländaren närmast som en nationalhjälte i jättelandet. Mycket skicklig förbundskapten.

✓Startelvan

Målvakt: Igor Akinfeev.

Backar: Aleksei Berezutski, Sergei Ignashevich, Vasili Berezutski.

Mittfältare: Konstantin Zyrianov, Diniyar Bilyadletdinov, Iger Semshow, Yuri Zhirkov, Vladimir, Bystrov.

Anfallare: Andrei Arshavin, Aleksandr Kerzhakow.