Marteinsson: Jag vill hjälpa Bajen ta medalj

Publicerad:
Uppdaterad:

Hammarbys store publikfavorit är tillbaka igen.

I går gjorde 29-årige Pétur Marteinsson sin första träning med laget sedan återkomsten.

- Det är kul att vara tillbaka. Nu är det bara "Bajen" som gäller, säger islänningen.

TILLBAKA PÅ SÖDERSTADION Efter spel i Norge och England är Pétur Marteinsson tillbaka i Hammarby.
Foto: RICKARD KILSTRÖM
TILLBAKA PÅ SÖDERSTADION Efter spel i Norge och England är Pétur Marteinsson tillbaka i Hammarby.

Få hade hört talas om Pétur Marteinsson när han skrev på för Hammarby 1996. Men det dröjde inte länge förrän han var den store kelgrisen på Söderstadion och han satte sig snabbt i respekt hos anfallarna både i division 1 och allsvenskan.

Efter succéåret 1998, då Hammarby som nykomling sånär spelade hem SM-guldet och Marteinsson röstades fram till allsvenskans bäste försvarare valde han att flytta till Anders Linderoths norska klubb Stabaek.

Ville flytta tillbaka

Nu har de båda återförenats.

- Anders är en stor anledning till att jag kommit tillbaka hit. Samtidigt har jag också en stark relation till både Hammarby och Stockholm. Det känns bra att vara här igen, säger Marteinsson som är bofast i det isländska landslag som överraskat stort i EM-kvalet.

Det senaste året har han spelat i engelska division 1-laget Stoke, men när han inte alls trivdes där ville han flytta hem.

Hem till Hammarby.

- Hammarby har alltid känts som min moderklubb, säger han.

Är du en bättre spelare nu än 1998?

- Det är svårt att säga. Men jag har spelat konstant i landslaget och har spelat i Norge, England och ute i Europa sedan dess. Jag har lärt mig mycket där.

Vad har du för förhoppningar i höst?

- Jag satsar på att göra mitt bästa. Jag vill hjälpa Hammarby till medalj. Vilken färg det blir vet jag inte, men det kan bli guld.

Då måste ni först och främst slå Djurgården på tisdag. Hur ska ni lyckas?

- I ett derby är det det mentala biten som avgör mycket. Vi måste kunna spela vårt eget spel så att vi får självförtroende och kan tro på oss själva. Fungerar det är vi mycket svårslagna.

- Allt kan hända i ett derby. Djurgården är ett bra lag, men jag bryr mig inte om dem. Vi måste spela vårt eget spel framåt och hålla tätt bakåt.

Det senare brukar ofta vara Marteinssons uppgift som mittback, men i går på träningen fick han även prova på att spela på mittfältet.

- Jag ser mig själv som en försvarare, men jag blir nöjd med den position jag än får. Jag har spelat mittfältare förut, senast förra veckan i EM-kvalet mot Tyskland, säger han.

Daniel Brändh

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN