Östeuropas Chelsea

avZendry Svärdkrona

Publicerad:
Uppdaterad:

Miljardären Akhmetov ska göra Sjaktar Donetsk till ett mästarlag

Foto: ap
satsar mot toppen Donetsks president Rinat Akhmetov satsade stort inför den här säsongen och värvade från vänster tränaren Mircea Lucescu, Rumänien, brassarna Matuzalem och Marques, tjeckiske målvakten Jan Lastuvka och rumänen Cosmin Barcauan i sin jakt på att göra Sjaktar till ett storlag i Europa.

Ukraina är högintressant i världspolitiken.

Sjaktar Donetsk är högintressant i världsfotbollen.

Landets rikaste man, Rinat Akhmetov, bygger ett "Östeuropas Chelsea" i Donetsk. Vinner polaren Viktor Janukovitj presidentvalet blir Akhmetov ännu mäktigare.

- Drömmen är att vinna säger Champions League, säger Akhmetov.

I morgon kommer Barcelona till Donetsk.

Innan Rinat Akhmetov sätter sig på Olympijskijstadion för att se sitt Sjaktar Donetsk spela söker bombhundar genom VIP-läktaren före varje match.

Rädslan och misstanken är befogad: hans vän, mentor och föregångare på posten, Akhat Bragin (kallad "Greken Alik"), sprängdes till döds tillsammans med sin bror och fyra livvakter under en match i oktober 1995.

Akhmetov ärvde då både posten i klubben och Bragins företagsimperium. I dag äger han stora delar av Ukrainas metallurgiska industri och är landets rikaste man med en förmögenhet på minst 17 miljarder kronor.

Precis som Akhmetov, som tillhör den av Stalin deporterade muslimska folkgruppen tartarer och är från en fattig gruvarbetarfamilj, har Sjaktar gjort en klassresa sedan Sovjetunionens kollaps 1991.

Donetsk ligger i Donbassregionen som är Ukrainas industriella centrum.

Under Sovjettiden var gruvarbetarna nationens hjältar och tjänade mer än läkarna. I dag är arbetslösheten hög och de som fortfarande jobbar kvar i kolgruvorna riskerar att dö i olyckor - i fjol dog 250 gruvarbetare på jobbet.

Det var bättre förr resonerar invånarna, som mest är etniska ryssar, och vill se en ryskvänlig politik.

Här står Leninstatyerna kvar och här röstade man på premiärminister Viktor Janukovitj i det nu fuskstämplade presidentvalet.

"Sjaktar" betyder just kolgruvearbetare och klubbfärgerna, orangea tröjor och svarta shorts, ska representera gruvarbetarnas verklighet då de lämnar gruvmörkret efter skiftet och möter dagsljuset.

Men gruvarbetarna är inte längre hjältarna - det är Akhmetov och fotbollsspelarna i Donetsk. Äntligen kan de utmana Dynamo Kiev, som härskat i ukrainsk fotboll sedan 1970-talet.

Efter fem andraplatser vann Sjaktar år 2002 ligan för första gången.

Och snart ska man utmana också Fotbollseuropa.

I år spelar man i Champions Leagues gruppspel för andra gången. Man kommer inte att gå vidare i år men Akhmetov är fast besluten att göra Sjaktar till ett storlag i Europa.

- Hans passion för klubben gör mig passionerad, säger den rumänske tränaren Mircea Lucescu som enligt uppgifter är bland de tre bäst betalda tränarna i världen.

Bakom sig har Akhmetov också ett stolt folk som alltid fyller stadions 25 500 platser.

- Folket arbetar väldigt hårt och de behöver fotbollen. Den har en social roll bortom sporten. Akhmetov spenderar pengarna för hela folkets skull, säger Lucescu till engelska FourFourTwo.

Och som han spenderar: till bortamatcherna i Champions League betalar han varje gång specialchartrat flyg, hotell och matchbiljetter för 150 medlemmar i supporterklubben.

Han har lagt ut nästan 700 miljoner kronor på nyförvärv under sin tid i klubben och i somras chockade han Serie A när han värvade Brescias brasse Matuzalem för 130 miljoner. Klubbar som Juventus och Roma, men också Arsenal, Valencia och Barcelona, var intresserade av brassen.

1999 startade man fotbollsakademin dit i dag 3000 ungdomsspelare är knutna och samma år stod den fantastiska träningsanläggningen Kirsja klar. Där finns fyra pedantiskt skötta planer samt faciliteter som spa, basketplan, gym och restaurang. Spelarna har varsitt "hotellrum" på anläggningen.

Men mest pengar satsar Akhmetov på den nya arenan:

- Vi ska bygga en femstjärnig stadion enligt Uefas standard. Kapaciteten kommer att bli 50000 åskådare, och budgeten är satt till - Gud hjälpe oss - 200 miljoner dollar, sa Akhmetov i augusti i år.

Arenan, som blir den första femstjärniga i Central- och Östeuropa, ska stå klar i februari 2007.

- Jag tror inte det existerar någon liknande, säger Austin Reilly, som hjälpte till att bygga EM-arenorna i Porto och Lissabon och är huvudansvarig för bygget.

Innan Sjaktar vinner hela Champions League tänker man arrangera finalen där.

Då lär Viktor Janukovitj, president eller ej, sitta där bredvid sin kompis Akhmetov.

Publicerad: