Skönheten hade målfest - odjuret kom från Sevilla

FOTBOLL

Svenskarna var bäst och sämst, men det är två andra som sticker ut när man summerar 2004.

Thierry Henry, Júlio César Baptista.

Skönheten och odjuret.

Någon som vill gissa vem som är vem?

France Football gör det på sitt sätt, de kom fram till Andrij Sjevtjenko.

Fifa gör det på sitt sätt, de kom fram till Ronaldinho.

Inte mycket att säga om, men när vi skulle summera år 2004 så valde vi att titta på andra saker än den extrema målhjärnan hos Andrij eller Dinhos gudagivna glädje.

Vi tittade på siffrorna, på exakt vad som hände mellan den 1 januari och den 31 december 2004.

Alltså: Henry och Baptista.

Titi Henry kan ni allt om vid det här laget. Om Ronaldinho är den roligaste spelaren så är han den vackraste, med sitt fjäderlätta löpsteg och ett rörelsemönster à la Nurejev.

Sevilla spottade ut talanger

Om vi bortser från Europaspelet (det brukar Arsenal göra) och ser till ligaspelet stod Henry i en klass för sig när det gäller målskytte.

34 mål på 39 matcher är ett otroligt facit, även i en liga dit konceptet "modernt försvarsspel" kom alldeles nyss med portugisiska immigranter (Queiroz, Mourinho).

Ville man se mål i Europa 2004 skulle man se Arsenal. Eller ännu hellre Bayer Leverkusen. Eller sköna svänggäng som Inter och Lecce.

Ville man se kontinentens vassaste anfallare som inte ens är anfallare skulle man resa till samma ställe som Europas alla sportchefer:

Sevilla, Andalusien.

José Antonio Reyes kom härifrån, från Spaniens kanske intressantaste klubb.

Som tur är tog han inte med sig nyckeln till talangmaskinen. Den står kvar och spottar ur sig guldkorn som Sergio Ramos, Diego Capel, Jésus Navas...

Talangerna var en del av Sevillas lysande 2004. En annan var brassarna.

Sportchefen Monchi Rodriguez, presidenten, köper brasilianska superlirare för priser som motsvarar vad Real Madrids sportchefer lägger ut på sina söndagstapas. Nu när Brasiliens förre förbundskapten Luxemburgo tagit över i Madrid har snacket redan börjat gå om att han tänker göra värvningsräder till Andalusien.

Han kallas besten

Och pärlor finns:

Daniel Alves (lillebror till Alex, som spelade i Hertha Berlin häromåret) och Renato har varit med och lyft Sevilla till toppen av La Liga och till slutspelet i Uefa-cupen. Men den största, mest glimrande pärlan ser ni i målgörarlistan.

Júlio César Baptista.

La Bestia.

Han kallas så, "besten", och den som sett honom spela förstår varför.

Baptista är ett kärnkraftverk - ursäkta, Mjällby - med en styrka och ett skott som påminner om Adriano.

Baptista gjorde 24 ligamål under 2004 - och han är inte ens en renodlad anfallare. Tvärtom, allra oftast spelar han på en mittfältsposition. Det säger en del om hur den moderna fotbollen ser ut när många av de bästa målskyttarna är de som gärna tar ett steg ner och hämtar boll.

Baptista debuterade i landslaget i februari och avslutade 2004 med att sänka Real Madrid på Bernabéu. När vi räknat ihop alla mål från året som gått är det lätt att komma fram till en slutsats.

Henry må ha varit bäst - men Baptista var best.

Det är intressant att se var svenskarna håller hus i sammanställningen.

Henrik Larsson, Fredrik Ljungberg och Zlatan Ibrahimovic spelar i tre av de fem lag som tog flest poäng 2004.

Å andra sidan trängs svenskarna i bottenskiktet också. De tre klubbar (Southampton, Strasbourg, Hansa Rostock) som satsat mest på svenskar hör alla till de tio som samlat minst poäng i Europas fem stora ligor.

Simon Bank