Stora tyska maskinen vägrar förlora

Publicerad:
Uppdaterad:

Bremen mot ligaguldet

Werder Bremen har inte förlorat på tjugo omgångar.

Efter 0–0 hemma mot Hannover i går leder laget Bundesliga med åtta poäng.

– Vi har titeln i våra egna händer, säger Bremens tränare Tomas Schaaf.

Efter att Bayern München i lördags förlorade borta mot Dortmund hade Werder Bremen i går chansen att, med fem omgångar kvar av säsongen, rycka åt sig en tiopoängsledning.

Men matchen hemma på en smockfull Weserstadion (43 500 åskådare) blev en orgie i sumpade målchanser.

– Vi hade inte direkt vår bästa dag, säger Werders lagkapten Frank Baumann.

– Vi hade fem superchanser i andra halvlek utan att få in bollen. Det verkar som vi för tillfället saknar den rätta viljan framför mål.

Närmast för skrällaget Werder kom paraguayanen Nelson Valdez – men hans kraftfulla nick från tre meter mirakelräddades av Hannovermålvakten Marc Ziegler.

Trots den onödiga poängförlusten hyllas Werder Bremen, och managern Tomas Schaaf, i Tyskland. Med knappa resurser och utan några stora stjärnor är laget på god väg att springa hem sin första ligatitel på elva år.

Saknar svagheter

– Vi har ett starkt lag utan några större svagheter. Faktum är att jag tror vi tjänar på att ha ett jämnstarkt lag utan några världsstjärnor som står i centrum för uppmärksamheten, säger Schaaf.

Men visst har laget stjärnor och visst är man beroende av dem.

Den störste av dem är den brasilianske anfallaren Ailton Concalves Da Silva, kort och gott – Ailton.

På 28 matcher har brassen – som gör sin sjunde säsong i Werder – gjort 25 mål och leder skytteligan tre mål före Bayern Münchens Roy Makaay.

– Den stora anledningen är att jag den här säsongen har mognat både på och utanför plan, säger Ailton till det tyska fotbollsmagasinet Kicker.

– Dessutom fungerar samarbetet mellan mittfält och anfall bättre i år än det någonsin gjort under min tid i klubben.

Uttagen i landslaget

Något som till stor del beror på den franske mittfältaren Johan Micoud vars tredje säsong i klubben varit så bra att förbundskapten Jacques Santini kallade in honom till landskampen mot Holland för drygt två veckor sedan.

– Jag har laget att tacka för allt. Det här är ett bevis på vilken fantastisk säsong vi har och vilken underbar fotboll vi spelar, kommenterade Micoud den överraskande nyheten.

Ska erövra Europa

Kombinationen Micoud–Ailton tillsammans med den rutinerade turkiske försvararen Ümit Davala och det kroatiska backlöftet Ivan Klasnic – 11 mål den här säsongen – utgör den ryggrad som Tomas Schaaf nu bygger ett blivande Champions League–lag kring.

– Skulle det bli så är det givetvis en underbar utmaning. Men vi är inte där för att se och lära, vi spelar alltid för att vinna vem vi än möter, konstaterar Schaaf.

22 maj spelas Bundesligas sista omgång.

Jublet i Bremen bryter ut långt innan dess.

Mattias Larsson

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.