”Det kan bli sex månader här för oss”

Av: Oskar Månsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Återförenade Alm och Nebo ska ta AIK till toppen – igen

Gamla kompisar Andreas Alm och Nebosja Novakovic känner varandra väl. Tränarduon vet att de måste prester för att stanna. ”Vi måste ha resultat. Gör vi inte vad som krävs kan det bli sex månader för oss”
Foto: Foto: NICKLAS THEGERSTRÖM
Gamla kompisar Andreas Alm och Nebosja Novakovic känner varandra väl. Tränarduon vet att de måste prester för att stanna. ”Vi måste ha resultat. Gör vi inte vad som krävs kan det bli sex månader för oss”

För tio år sedan spelade de anfallare under den i AIK-kretsar legendariske Stuart Baxters ledning.

Nu bildar Anderas Alm och Nebojsa Novakovic tränarduo med samme man som teknisk rådgivare på distans.

Och inspirationen är tydlig.

– Vi har en extremt hög målsättning, säger Alm, huvudtränaren.

Foto: Foto: NICKLAS THEGERSTRÖM
AIK:s första träning utomhus. Andreas Alm instruerar sina spelare på ett kallt Skytteholm. Den 2 april börjar det allsvenska äventyret för Alm och ’Nebo’.

Med en kvart kvar av matchen, den sista för säsongen, mot Malmö byttes en skadad Nebojsa Novakovic in. Den 37-årige anfallaren borde egentligen inte ens vara med i truppen, men hans tjat hade resulterat: till sist orkade tränaren Olle Nordin inte säga nej längre.

Det var den 27 oktober 2001. Råsundapubliken ställde sig upp för att hylla den omåttligt populäre ”Nebo” i hans sista framträdande i den svartgult.

– Jag visste att det var sista möjligheten att tacka AIK-publiken, säger Novakovic och tittar på sin tränarkollega bredvid sig. Andreas Alm nickar igenkännande och det har han anledning att göra. Det var nämligen han som gick av planen när Nebo byttes in.

Knappt tio år senare är det de gamla kompisarna, som i och för sig aldrig umgåtts privat, som ska få AIK på rätt spår igen. Ja, tillsammans med Christer Swärd och målvaktstränaren Lee Baxter då.

– Du får inte skriva att det bara är jag och Nebo, som Alm säger när vi träffas på ett kallt och blåsigt Skytteholms IP.

Känner varandra

Så okej, då var det nämnt. Men härifrån kommer det bara handla om Andreas Alm och Nebojsa Novakovic.

– Vi har en god grund att stå på eftersom vi spelat ihop, men det är inte därför vi är här. Jag vill jobba med ”Nesch” (ytterligare ett smeknamn) för att han är en bra tränare, säger Alm.

Var du inblandad i rekryteringen av honom?

– Ja, jag hade inte tagit jobbet om jag inte fått de assisterande jag ville ha. Jag var tydlig där.

Du ville ha Nebo helt enkelt?

– Absolut.

Fel färg på träningsjackan

För Novakovic var valet förmodligen ett av de lättare han gjort. När den analytiske Alm pratar om planering, förberedelser och prestationer svävar den känslosamme Nebo genast iväg när han berättar om sin kärlek till AIK och stadsdelen han bor i.

– Jag skulle kunna betala för att vara här, det är så jag känner för klubben. De skulle inte behöva betala mig. När jag kom till Karlberg var det som att komma hem till min egen lägenhet. Och överallt i Solna träffar jag AIK-are som vill snacka.

Det var naturligt att ta på sig kläderna igen?

– Det är lite fel med rött, säger Nebo och känner på i sin träningsjacka.

– Men vi måste ha andra kläder än spelarna på träning.

– Och klubbmärket sitter där det ska, fyller Alm i.

– Jadå, svarar Nebo. Jag har så många av de här att jag skickar ner dem till min pappa. Han kör runt i Sarajevo med NN (initialerna är broderade på träningskläderna) på bröstet.

2009 pratade ni om ”Sveriges aggressivaste lag”, 2010 var det ”Kom och ta oss”, som visserligen var en marknadsslogan, men som återkom även i det övriga snacket. Vad blir det 2011?

– Sveriges aggressivaste lag blev vi efter att vi gjort saker. Nu ska vi göra saker som präglar oss 2011, men vi säger inte vad, säger Alm.

Är det medvetet att du ligger lågt?

– Jag ligger inte lågt. Vi har extremt en hög målsättning men man ska göra det i rätt ordning. Jag har tänkt tusen gånger på hur vi ska spela och det är klart det kittlar som ny chefstränare att ge dig en lång presentation – det skulle jag lätt kunna göra – men nej: vi måste prestera saker först.

Alm hämtar gärna inspiration från sin tid som spelare under Stuart Baxter, samme man som nu fungerar som ”teknisk rådgivare”. Det betyder att han ställer upp med tips och råd om den nye chefstränaren vill ha sådana.

– Tittar man på tillbaka på Stuarts tid så var det väldigt höga krav varje dag, säger Alm.

”Måste göra vad som krävs”

Har ni en resultatmålsättning?

– Nej. Vi ska prata om det. Men det ligger i människans natur att man alltid vill bli bättre.

Kommer du att fullfölja ditt treårskontrakt tror du?

– Det är min ambition att fullfölja och förlänga.

Nebo svarar annorlunda på samma fråga.

– Jag är fullt medveten – jag har varit med som assisterande här i fem år – att satsningar kan vara i tre eller fem år, men det som spelar roll är vad vi gör här. Vi måste ha resultat. Gör vi inte vad som krävs kan det bli sex månader för oss. Ingen kan veta.

Andreas Alm ser ut att känna sig manad att förtydliga och bryter in.

– Den förutsättningen är så självklart att man inte behöver nämna den. Alla vet hur det sett ut på tränarsidan de senaste... ja, sedan Stuarts tid.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN