HIF: Fortfarande inga pengar från Serie-A

FOTBOLL

Ändå fick Joel Ekstrand gå

Andreas Landgren gick till italienska Udinese på en fri transfer januari 2010.

Helsingborg IF kräver ersättning i form av utbildningsbidrag. I somras anmälde klubben ärendet till Fifa.

Problemet? Ungefär 3 600 andra tvister.

Foto: Joel Ekstrand.

Italienska Serie A-klubben Udinese har ett gott öga till Helsingborg IF. Först knöt de till sig den talangfulle Andreas Landgren, 21, när hans kontrakt gick ut. Under vinterns transferfönster köpte klubben även mittbacken Joel Ekstrand, 22.

Affären gick igenom trots att Helsingborg under sommaren anmälde Landgren-härvan till Fifa. Klubben anser sig ha rätt till ett utbildningsbidrag på fyra miljoner, men Udinese vill inte betala.

– De hade uppfattningen om att han var gratis när han lämnade oss. Det är inte sant och det har vi stått fast vid hela tiden, säger klubbdirektören Paul Myllenberg till Helsingborgs Dagblad.

Den svenska klubben har ännu inte fått något besked från Fifa. Istället får man snällt vänta på en utredning – vid årsskiftet fanns det 3 600 pågående tvister. Ungefär 50 personer jobbar med att utreda dessa.

Helsingborg har ännu ett outrett ärende hos Fifa. Sommaren 2007 lämnade McDonald Mariga klubben för Parma i Italien. Där väntar man också på pengar.

Släppte Ekstrand ändå

Trots problemen och tvisten med Udinese, och andra italienska klubbar, gick Helsingborg med på en försäljning av mittbacken Joel Ekstrand. En aning uppseendeväckande kan tyckas.

– Vi var egentligen inte intresserade av att göra affär med en klubb som inte gör rätt för sig. Men deras förklaring var att de blivit införstådda med att Landgren var gratis och vill testa fallet principiellt, säger Paul Myllenberg till Helsingborgs Dagblad.

Den här affären har dock börjat bättre, klubben har redan erhållit hälften av övergångssumman och den andra hälften förväntas inkomma i år.

ARTIKELN HANDLAR OM