Publicerad:
Uppdaterad:

Celticfans: ”Han blir vår nya Gud”

Av: Oskar Månsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Ljungberg hyllas inför debuten

1 av 4 | Foto: UNIVERSAL NEWS AND SPORT
Fredrik Ljungberg hyllas av Celticfans redan inför debuten.

GLASGOW. Fredrik Ljungberg pratar om passion och fans som hellre dör än förlorar när han ska förklara varför han skrev på för Celtic.

Kvällen före den stora återkomsten i det stora derbyt kollade Sportbladet läget på stan. Och tänkte: ”Fredrik, du har rätt”.

På nyårsdagen är man med sin familj, berättar min skotske fotograf Maurice. Vad man äter är inte så noga – ofta blir det kött eller haggis för att man är trött på julkalkon – men att man träffar sina närmsta, det är minsann viktigt.

– Det är därför det är så tomt på gatorna, säger

Maurice när vi kör igenom ett mörkt och ödsligt Glasgow.

’Familjen eller fotboll’

Knappt en människa är ute. Men i hjärtat av Parkhead – stadsdelen i östra Glasgow som är synonymt med Celticland – hittar vi ett undantag. På Bairds Bar är det fullt ös.

– Man måste välja: familjen eller fotbollen. Jag har alltid valt fotbollen, säger Sean Glynn, 44, som laddar upp inför match med att dricka öl med sina polare.

’Larsson our king’

Som svensk är man välkommen en kväll som denna. Bandet på scenen mellansnackar om Freddie the superstar, innan de river av en låt som spelas så högt att allt annat dränks. Jag uppfattar textrader som ”Henrik Larsson”, ”our king” och ”scores with a header”. Själv highfivar jag med en kort kille utan tänder säkert tio gånger trots att jag hela tiden svarar ”nej” på frågan om jag är Freddies bror från Sverige.

Kort sagt: stämningen är på topp. Och alla snackar förstås om derbyt som man inte får förlora. William Leadbitter, 29, drar skämt och garvar till en början men blir plötsligt allvarlig. Först tar han upp mitt anteckningsblock för att illustrera sin lokalpatriotism. ”Glasgow Celtic born and bred!” skriver han innan han skruvar upp retoriken ytterligare ett snäpp:

– Att vinna ett derby mot Rangers är det bästa som finns i livet.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Publicerad: