Jonas Eriksson kritiserar Zlatan

1 av 2 | Foto: Jonas Eriksson.
FOTBOLL

I går backades Zlatan Ibrahimovic upp av Erik Hamrén i kölvattnet av domarattacken.

Men svenske toppdomaren Jonas Eriksson anser att Zlatan har ett ansvar att uppträda som en förebild.

– Man måste hitta bra förebilder, inte bara spelare som gnäller på domaren, säger Eriksson till Dagens Nyheter.

SÅ MYCKET TJÄNAR SVENSKA DOMARNA

Det var efter ligaförlusten mot Bordeaux som Zlatan Ibrahimovic stod för ett rasande utbrott på väg till omklädningsrummet.

– Under 15 år har jag aldrig sett en sådan domare i det här skitlandet. De förtjänar inte ens PSG, sa svensken bland annat.

Ett uttalande som ledde till en kritikstorm i Frankrike – där många toppolitiker kritiserade svensken. Även domarfacket var starkt kritiska i ett öppet brev efter händelsen, men accepterade Zlatans andra ursäkt.

”Krävs en grundrespekt”

Domarattacken har heller inte undgått Jonas Eriksson, Sveriges främste fotbollsdomare. Eriksson, som dömde fotbolls-VM i somras, kritiserar PSG-stjärnan.

– Det krävs ändå en grundrespekt för domaren och man måste kunna be om ursäkt på samma sätt som en domare som kliver över gränsen och gör något dumt ska kunna be om ursäkt. Zlatan bad ju väldigt mycket om ursäkt efteråt, man kan vara oense när man lämnar en plan och ha en diskussion om domaren gjort rätt eller fel, säger domaren till Dagens Nyheter.

”Zlatans agerande viktigt”

Eriksson dömer inte endast på de största av scener. När han är hemma i Sigtuna dömer han även ungdomar, och vet hur fotbollsstjärnornas beteende kan influera de yngre spelarna.

– Som förebild är Zlatans agerande jätteviktigt. För barn gör som vuxna gör. Om en stjärna eller pappa står och skriker åt domaren, då är det okej. Man måste hitta bra förebilder, inte bara spelare som gnäller på domaren, säger Eriksson.

Zlatan är kallad till förhör med den franska ligans disciplinkommitté innan han får sitt straff för domarattacken.

SÅ MYCKET TJÄNAR SVENSKA DOMARNA

ARTIKELN HANDLAR OM